NYT fra Museet for Fotokunst

Skrevet af

Fusion, dff ude af bestyrelsen

1. juli 2013 er Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst og Fyns Kunstmuseum fusioneret til den nye billedkunstinstitution BRANDTS.

Indtil 1. juli 2013 dannede Brandts ramme om tre institutioner: Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst og Mediemuseet. Disse havde hver sin direktør og bestyrelse.

1. juli 2013 fusionerede Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst ogFyns Kunstmuseum til én billedkunstinstitution.

Direktør for det nye Brandts er kunsthistoriker Mads Damsbo.
Mads er 37 år, uddannet mag.art. i Kunsthistorie og er i denne tid sammen med medarbejdere og bestyrelse ved at indstille kursen for det nye Brandts i mange år frem.
Der blev i går, den 22. august 2013, afholdt officiel tiltrædelsesreception for direktør Mads Damsbo, og den første dialog imellem dff og Mads blev indledt.
Vi ønsker Mads tillykke med den nye store udfordring og ser frem til et godt og frugtbart samarbejde.

Brandts i dag
Brandts er selvejende og modtager støtte fra Odense Kommune og fra private virksomheder, ligesom huset støttes af fonde og offentlige instanser. Desuden rummer Brandts et Formidlingscenter med speciale i at kombinere kunst og undervisning, og Brandts Shop, som er Fyns eneste kunstboghandel.

Brandts har Danmarks største udvalg af udstillinger samlet i ét hus. Her vises årligt op til 20 skiftende udstillinger med dansk og international billedkunst, fotokunst og mediehistorie. I alt har Brandts et samlet areal på ca. 5.000 m2 til udstillinger, samlinger, Brandts Shop og Formidlingscenter.

Mediemuseet blev administrativt en del af Odense Bys Museer 1. januar 2013. Den nye struktur har betydet af dff / Dansk Fotografisk Forening, ligesom flere andre, ikke længere er repræsenterer i bestyrelsen.

Vi vil gerne benytte denne lejlighed til at takke dff´s repræsentant fotograf Jørgen Brandt for de år han har siddet som bestyrelsesformand for Museet for Fotokunst.

Fra Brandts Klædefabrik til Brandts
Kulturinstitutionen skiftede navn fra Brandts Klædefabrik til ‘Brandts’ i 2005. Brandts ønskede for det første at markere sig som en selvstændig del af den større Brandts Klædefabrik, som dækker over hele området omkring Brandts Passage. For det andet ville Brandts’ tre institutioner samle sine kræfter under ét fælles brand.

Udvidelse og ombygning af Brandts Klædefabrik
Allerede fra begyndelsen af 1990′erne var det et ønske fra de tre institutioner på Brandts, at bygningerne blev udvidet. Det blev i gangsat i år 2000. Udvidelsen af Brandts Klædefabrik blev finansieret af Odense Kommune og KD selskaberne. Kjær & Richter vandt den indbudte arkitektkonkurrence og tegnede de to nye tilbygninger, der er udført i beton og glas. Alt personale fik kontorer i den 800 kvadratmeter store Portbygning, der blev forbundet til de gamle fabriksbygninger af en glasbro i tre etager. Den anden bygning, Det Dobbelthøje Rum, blev med sine 400 kvadratmeter og syv meter til loftet konstrueret til at kunne udstille særligt store kunstværker. Man byggede også en ny hovedindgang med facade mod Grønnegade. Belægningen af indisk granit på torvet foran indgangen blev lagt i et mønster udregnet efter matematiske principper af Schønherr Landskab. Fliserne blev lagt ind under bygningen og kom på den måde til at udgøre gulvet i den nye foyer. På pladsen Brandts Torv står Skulptur 87 af Hein Heinsen og en 12 meter høj lampe i spansk design. Udvidelsen var færdig i 2004.

I forbindelse med ombygningen blev Kunsthallen Brandts’ tidligere administration indrettet til Formidlingscenter med tre værksteder: et medieværksted, et fotoværksted og et billedværksted. Formidlingscentret åbnede i april 2005.
Med ombygningen og udvidelsen overtog Brandts driften af boghandlen og etablerede Brandts Shop i maj 2005. Brandts fik også et auditorium med 100 siddepladser. Auditoriet bliver anvendt til ferniseringer og arrangementer.

Comments are closed.