Kvindelige fotografer træder ud af skyggen

De første kvindelige fotografer kommer i Museum Østjyllands nye særudstilling i fokus og frem i lyset.
Fotoudstillingen I skyggen fortæller historien om de første kvindelige fotografer fra Danmark, Island og Færøerne.
Det er første gang, kvinderne præsenteres på en fælles fotoudstilling i Norden.

I skyggen – De første kvindelige fotografer

Udstillingens titel refererer til, at de kvindelige fotografer bogstaveligt talt arbejdede i skyggen, det vil sige bag kameraet. Titlen refererer også til, at de kvindelige fotografer ofte stod i skyggen af deres mandlige kolleger og endda måtte arbejde under deres ægtemands navn.

”Med udstillingen kommer de kvindelige fotografer for første gang som en samlet gruppe ud af denne skygge og indtager deres berettigede plads i den nationale fotografihistorie, ” forklarer overinspektør og udstillingens tilrettelægger Hanne Schaumburg Sørensen.

”Udstillingen viser den spændvidde, hvormed de første kvindelige fotografer arbejdede iscenesat, dokumenterende, æstetisk og teknisk. ”

 

Fakta

Særudstillingen 
I skyggen –
De første kvindelige fotografer
 

Museum Østjylland
Kulturhuset
Stemannsgade 2
8900
Randers.
frem til den 24. oktober 2021.

Gratis adgang.

Du skal kunne fremvise coronapas
for at besøge udstillingen og museet.

portræt kvindelig fotograf

Omkring 1910 fotograferede den anerkendte arkitekturfotograf Julie Laurberg sin kompagnon Franziska Gad med et stort studiokamera. Julie Laurberg drev i perioden 1895-1925 et fotoatelier i København.

Fotokilde: Julie Laurberg/Danmarks Fotomuseum

Kvinderne rejste ud

Udstillingen viser, at kvinder var toneangivende inden for den tidlige danske, islandske og færøske fotokunst. Den dokumenterer også, at de kvindelige fotografer arbejdede under yderst forskellige kommercielle og praktiske forhold – ikke alene i Danmark, Island og Færøerne, men også i Amerika og Dansk Vestindien.
Kvinderne dokumenterede arbejdsliv, fritidsliv og hjemmeliv blandt randrusianske håndværkere, nordjyske fiskere, amerikanske indianere og islandske bønder, samtidig med at de fotograferede naturen og byerne, som omgav dem.

”Den almindelige opfattelse har tidligere været, at de første kvindelige fotografer hovedsageligt lavede portrætfotografering bag fotoatelierets hjemlige og beskyttende vægge. Men sådan var det ikke” pointerer Hanne Schaumburg Sørensen.

Fotokilde: Kirstine Lund/Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum

liggende pige

Kirstine Lund, der havde fotoatelier i Hjørring og Løkken, eksperimenteret og legede med fotomediet. Hendes iscenesatte fotografier fremstår i dag moderne.
Fotografiet viser datteren Petra omkring 1890.

Fotokilde: Kirstine Lund/Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum

Udstilling for hele familien

Udstillingen henvender sig til hele familien og byder på et historisk, kønspolitisk og æstetisk indhold og masser af umiddelbare lettilgængelige oplevelser for alle.

Med et gennemgående børnespor og hands-on-aktiviteter er det muligt for børn og unge at gå på opdagelse i hele udstillingen.

Økonomisk støtte
For at kunne lave en udstilling med så omfattende et indlån, har det været afgørende, at Museum Østjylland har modtaget økonomisk støtte fra A.P. Møller Fonden, Nordisk Kulturfond, Knud Højgaards Fond, Fondet for Dansk-Islandsk Samarbejde og Randers Kommune.

På jagt i danske og udenlandske arkiver

For kunne fortælle historien om de første kvindelige fotografer har Museum Østjylland været på jagt i danske og udenlandske arkiver. Museet har bl.a. lånt fotografier af H.M. Dronningens Håndbibliotek, Det Kgl. Bibliotek, Aalborg Stadsarkiv, Vendsyssel Historiske Museum, U.S. National Archives and Records Administration in Washington D.C., Islands Nationalmuseum, Akureyri Museum, Island, Dansk Vestindisk Selskab og History Press Faroe Islands. 

Fotokilde: Emilie Langkjær/Dansk Vestindisk Selskab

gadesælgerske

Emilie Langkjær tog dette fotografi omkring 1905 i Frederiksted på St. Croix af en gadesælgerske. Kvinden sælger sine grøntsager i skyggen af bygningens galleri, mens mænd og drenge ser på.

Fotokilde: Emilie Langkjær/Dansk Vestindisk Selskab

 


Vi arbejder fortsat for fotograf branchen, og især for vores medlemmer, vil du støtte op omkring arbejdet – så meld dig ind i dff – se: https://dff-photo.dk/om/
 
 
Alle professionelle fotografer er velkommen til at komme med i vores offentlige Facebook Gruppe: https://www.facebook.com/groups/1952425448393692/
 
 
Medlem af dff? – Find eksklusiv medlemsinfo og vær med i dff netværket i vores medlemsgruppe på Facebook: https://www.facebook.com/groups/104687976258326
X
X