TO RUM

februar, 2023

lør11feb(feb 11)0:00lør22apr(apr 22)0:00TO RUM

Event detaljer

Dialog om krigens væsen er det centrale omdrejningspunkt for forårets særudstilling i Den Sorte Diamant med Ismar Čirkinagić og Per Bak Jensen.

Undersøger krig som fænomen

I udstillingen TO RUM udforsker Ismar Čirkinagić og Per Bak Jensen krigens væsen og de spor, den sætter i civilisationer og kulturer. Sporerne er ikke direkte beskrivelser af krig – snarere undersøger de to kunstnere krig som et fænomen, der både kan mærkes indefra og betragtes udefra. Begge positioner kan udfordre vores etik og empati. Med krigen i Ukraine og bevægelserne i de globale politiske arenaer er udstillingen ubehageligt relevant.

Begge udstillingens to kunstnere skaber nye værker til udstillingen. Ismar Čirkinagić, der i 1990erne flygtede fra krigen i Bosnien-Hercegovina, har et indgående kendskab til krig og tager i sine værker udgangspunkt i faktiske begivenheder og fortællinger. Per Bak Jensen ser udefra ind i krigens mørke gru og forsøger at finde visuelle allegorier over en civilisations afgrund, der for ham og for de fleste mennesker er helt ubegribelig.

Yderligere information, se https://www.kb.dk/arrangementer/udstillinger/rum

Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

Om kunstnerne

Per Bak Jensen

Per Bak Jensen (f. 1949) var i perioden 1986-2009 lektor i fotografi ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han forsøger at indfange en form for tidsløshed i sine billeder uden brug af manipulation og har inspireret flere generationer af fotokunstnere i Skandinavien. Hans værker er præsenteret internationalt i samlinger hos MoMA, New York, Moderna Museet, Stockholm og Bibliothèque nationale, Paris, samt i Danmark på ARKEN Museum for Moderne Kunst, Louisiana Museum for Moderne Kunst, Sorø Kunstmuseum og Det Kgl. Bibliotek, Den Nationale Fotosamling.

Ismar Čirkinagić

Ismar Čirkinagić (f. 1973) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2000-2006. Čirkinagić er født i Prijedor, Bosnien-Herzegovina, men flygtede i 1992 fra krigen i Bosnien til Danmark. Erindring og sociopolitiske forhold er gennemgående tematikker i hans praksis. Han har udstillet på bl.a. Metropolitan Arts Centre, Belfast (2016), The Meštrović Pavilion, Zagreb (2021) og Liverpool Biennial (2012) samt på flere museer og kunsthaller i Danmark, herunder Aros, SMK, Arken, Nikolaj Kunsthal, Kunsthal Charlottenborg, Kunstmuseum Brandts, Kunsthal Aarhus, Sorø Kunstmuseum, HEART og Esbjerg Kunstmuseum.

Tid

Februar 11 (Lørdag) 0:00 - April 22 (Lørdag) 0:00

X
X