Amerikansk helt får eget museum i fødebyen Ribe

Splinternyt museum skal forny danskernes kendskab til Jacob A. Riis og hans kolossale betydning som socialreformator og fotodokumentarisk pioner i USA.

Amerikansk helt får eget museum i fødebyen Ribe

Jacob A. Riis i sine velmagtsdage i New York ca. 1900

 

Foto: NATIONAL PORTRAIT GALLERY, SMITHSONIAM INSTITUTION

29. juni slår det nye Jacob A. Riis Museum dørene op til den fascinerende fortælling om Ribe-drengen, der udvandrede til Amerika i 1870, til fortællingen om manden, der gennem sine hårdtslående artikler og fotos fra New Yorks rå og barske slum åbnede borgerskabets øjne. Og til historien om hans forelskelse i Elisabeth, som han takket være sin stædighed fik til sidst.

Historien om Jacob A. Riis er historien om næsten at gå under i New Yorks værste kvarterer og historien om, hvordan hårdt slid, vilje til at skabe et bedre samfund og tro på sig selv gjorde Ribe-drengen til det, præsident Roosevelt kaldte ”den ideelle amerikaner”.

Som journalist anses Jacob A. Riis af mange for at være skaberen af fotodokumentarisme, hvor slagkraftige ord fik yderligere styrke ved at blive illustreret med billeder fra det virkelige liv.  Han skrev og viste, hvor elendige forhold indvandrerne i den sydlige del af Manhattan (Lower East Side) levede under.

Det var dengang verdens tættest befolkede område præget af usunde leve- og arbejdsvilkår og megen kriminalitet. Han bekæmpede også børnearbejde, fik skabt bedre vandforsyning, etableret parker og offentlige legepladser.

Han samlede mange af sine oplevelser i bogen How the Other Half Lives (1890), som fik meget stor betydning for offentlighedens forståelse af de forhold, som især de mange immigranter levede under i New York.

Denne bog regnes stadig som en af de væsentligste samfundsforandrende bøger i USA.

Billedet ”Bandits’ Roost” er blevet indbegrebet af 1800-tallets New York-underverden, og i filmen ”Gangs of New York” fra 2002 har instruktøren Martin Scorsese genskabt billedet på lærredet.

 

FOTO: JACOB A. RIIS/MUSEUM OF THE CITY OF NEW YORK

“Jeg skurer”, svarede Katie, da hun blev spurgt om, hvad hun bestilte. 9-årige Katie boede sammen med sine tre ældre søskende. Moderen var død, og børnene flyttede, da faderen fik en ny kone. Katie stod for husholdningens rengøring og madlavning.

 

FOTO: JACOB A. RIIS/MUSEUM OF THE CITY OF NEW YORK

Manden havde sovet i kælderen sammen med to andre i tre år. Sengen var en madras lagt på to planker, som lå på tværs af to vandtønder. Gulvet var aldrig tørt, og Riis skrev, at end ikke ”den mindste stråle dagslys fandt derned”.

 

FOTO: JACOB A. RIIS/MUSEUM OF THE CITY OF NEW YORK

Royal åbning af Riis-museet

I sin egenskab af protektor forestår Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte den ceremonielle del af begivenheden, når Jacob A. Riis Museum i Sortebrødregade i Ribe torsdag den 27. juni får sin officielle åbning.

Jacob A. Riis Museum er åbent for offentligheden fra lørdag den 29. juni.

X
X