Årets europæiske fotobog

Det kunstneriske samarbejde mellem en dansk, en belgisk og en slovakisk fotograf resulterer i den europæiske “Fine Art Nude Photography’ Book of the Year Prize uddelt af Federation of European Professional Photographers ved online event i weekenden.

“Årets europæiske ”Fine Art Nude” fotobog 2020” er . . . . . . 

Den oprindelige ceremoni, der var planlagt til april 2020 og udsat to gange pga. Covid -19, blev forvandlet til en digital begivenhed.

Foto: Martin Vrabko
Foto: Pascal Baetens
Foto: Jørgen Brandt

“Årets europæiske ”Fine Art Nude” fotobog 2020” er . . . . . . .

“3x3x3: Emotions Sensuality Transformation”

Bogen:

De 3 fotografer Pascal Baetens (Belgien), Martin Vrabko (Slovakiet) og Jørgen Brandt (Danmark) har skabt denne vindende bog sammen ved en unik form for kunstnerisk samarbejde.

De besluttede at fotografere de samme kvinder, samme dag, samme sted. På hver deres vilkår med deres egne følsomheder. Hver og en af dem organiserede en 3 dage lang runde med fotosessioner i sit hjemland. De omfavnede den inspiration, de modtog fra hver kvinde, gennem hver sin historie, med hver deres følelser, og hver deres karakter, som de ønskede at afsløre for dem. De var nysgerrige efter at se, hvad de, og nu vi, ville opleve. At se forskelle og ligheder, i form, i indhold, i følelsesmæssig påvirkning.

Som en af damerne siger i bogen: Nøgenfotografering ”

… for mig er det ikke kun at tage tøjet af, jeg tager også huden af; aftager den vigtigste beskyttelse min krop har. Åbner min sjæl og viser mine mest sårbare (og undertiden ukendte) sider over for fotografen. Jeg føler mig skrøbelig, men også fri for grænserne skabt af tøj. Nogle gange er jeg det skøre barn, der hopper rundt i lokalet, nogle gange er jeg den erotiske diva. Og nogle gange er jeg selve den uudholdelige sorg. ”

Pernille:

”Jeg tror, jeg blev født uden nok ‘Happy Juice’, som jeg kalder det! Jeg er ofte nødt til at forklare hjernens kemi for at få folk til at forstå, hvad dette betyder. Hvordan kan man være kronisk syg og dysfunktionel, når der ikke er synlige tegn på sygdom? Det kan være meget vanskeligt for ‘normale’ mennesker at fange og forstå. Og derfor så langt mere frustrerende og deprimerende at lide af denne sygdom. ”

Foto: Pascal Baetens
Foto: Martin Vrabko
Foto: Jørgen Brandt

Udstillinger

Billederne fra projektet er hidtil vist i det prestigefyldte Z-Gallery og det internationale Kempinski-hotel i Bratislava, Slovakiet, og på danske Fuglsanghus og det nationale ”Danmarks Fotomuseum”.

Billederne vises også under trilogibegivenheden i Kortenberg, Belgien (25.-27. Juni 2021).

Anneke:

”Jeg var kommet ind i en kult og vidste det ikke. Jeg tvivlede meget længe på, om jeg skulle skrive dette … fordi jeg stadig er lidt skamfuld. Men på den anden side, hvis min historie kan informere og advare folk, så de ikke laver den samme fejl som mig, er det måske det værd. ”

Foto: Pascal Baetens
Foto: Martin Vrabk
Foto: Jørgen Brandt

3x3x3-projektet

Projektet startede på FEPs europæiske kongres i Lyon, hvor Jørgen, Martin og Pascal mødtes og startede projektet som brainstorming om deres måder at fotografere på, og for at redefinere sig selv og inspirere hinanden. Hvem er de? I mange år har Jørgen kørt et portrætstudie i København med fokus på feel-good-sessioner for private kunder. Martins baggrund ligger i omfattende kommercielle produktioner for slovakiske virksomheder ved hjælp af store teams, avanceret belysningsmateriale, make-up, styling og postproduktion. Pascal er dannet af redaktionelle arbejder for hovedsageligt belgiske magasiner: indfanger inden for en begrænset tidsramme og med begrænsede midler folks essens, på de steder og til begivenheder, han blev sendt til.

Alle tre har lavet nogle nøgenstudier, påvirket af deres professionelle arbejde: Jørgen fokuserede på den glade erotiske side af hans hverdagslivsmodeller; Martin om styrken og skønheden, som hans billeder kunne bringe til verden, og Pascal om den følelsesmæssige indvirkning af et billede som fortalt af personen selv. Deres fælles grund var klar: de elskede at arbejde med mennesker. Og på en eller anden måde vidste de alle tre, at deres tilgange var værdifulde og anerkendte af deres publikum og kollegaer, men kunne vokse til at nå et nyt, højere niveau.

De har alle tre modtaget internationale priser og udmærkelser; blandt dem har de alle tre modtaget den højeste anerkendelse af Federation of European Professional Photographers, titlen “Master Qualified European Photographer”.

Klara:

” … for mig er det ikke kun at tage tøjet af, jeg tager også huden af; aftager den vigtigste beskyttelse min krop har. Åbner min sjæl og viser mine mest sårbare (og undertiden ukendte) sider over for fotografen. Jeg føler mig skrøbelig, men også fri for grænserne skabt af tøj. Nogle gange er jeg det skøre barn, der hopper rundt i lokalet, nogle gange er jeg den erotiske diva. Og nogle gange er jeg selve den uudholdelige sorg. ”

Foto: Pascal Baetens
Foto: Martin Vrabko
Foto: Jørgen Brandt

Citat fra Jens-Erik Bæk, Fotograf & Formand - dff / Dansk Fotografisk Forening

En perlerække af lækre, velskabte billedoplevelser, der er blevet til i 3 voksne drenges nysgerrige leg med lys og kamera. Alle motiver er kvinder med intens udstråling af stærk personlighed. Nysgerrighed, følsomhed, sensualitet og indfølelse mellem fotograferne og modellerne lyser ud af billederne til stor inspiration for læseren – uanset om man er fotograf, kunstelsker eller “blot” almindelig billednyder. De tre legekammerater må have været topinspirerede.

Citat af Jury

‘Et velproduceret arbejde af tre fotografvenner med en fejlfri tilgang til nude-fotografering, forstærket af fremragende tryk- og layoutarbejde fra forlaget.

Ilona:

”Det meste af min barndom er et stort, sort hul. Jeg kan næsten ikke huske det. For et par år siden afdækkede jeg, at disse følelser var kulminationen på seksuelt misbrug og voldtægt. Ingen minder.

… Du hjalp mig med et stort skridt fremad. Jeg kan endda sige, du ændrede mit liv ved at bede mig om at krydse grænsen, ved at se på mig og arbejde sammen med mig. Jeg vil gøre noget ud af det, lover jeg. … Billederne … bærer et uforglemmeligt øjeblik for frigivelse … Tak! ”

Foto: Pascal Baetens
Foto: Martin Vrabko
Foto: Jørgen Brandt

FEP-bogpris

I nøgenkategorien havde konkurrencen denne gang en Ex Aequo – 2 lige vindere – så også “Grafie d’Acqua” af “Parrizia Savarese” blev Fine Art Nude fotobog for året 2020.

Formålet med denne konkurrence er at hjælpe med at promovere fotografibøger og anerkende det fremragende arbejde hos professionelle inden for dette område.

Denne femte udgave af FEP European Photo Book Award blev opdelt i følgende kategorier:

A) Reportage

B) Portræt

C) Landskab / naturfotografering

D) Nøgenbilleder

E) Monografier

F) Kommerciel (applikationer til iPad, kalendere, CD-Rom …)

G) Selvudgivne bøger, der ikke blev produceret af en udgiver.

FEP, Federation of European Professional Photographers, er en internationalt respekteret non-profit organisation for fotografer stiftet i 1999, der repræsenterer nationale professionelle fotograforganisationer, der støtter og netværker med fotografer og regeringer over hele verden. De repræsenterer over 50.000 professionelle billedskabere i Østrig, Hviderusland, Belgien, Bulgarien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Georgien, Tyskland, Irland, Italien, Norge, Holland, Portugal, Rusland, Slovakiet, Spanien, Sverige, Ukraine og England gennem deres nationale foreninger. 

Som medlem i dff / Dansk Fotografisk Forening, er du automatisk medlem i FEP.

Mere info om bogkonkurrencen kan findes på www.europeanphotographers.eu

 

Anne-Mette:

”Jeg blev spurgt, om jeg kunne fjerne min make-up. Jeg blev overrasket, uden min make-up følte jeg mig endnu mere udsat, meget sårbar. Først var det forbandet svært at give slip og være mig. Som model og skuespiller er jeg vant til at være en anden, uden at tage nogle følelser, men havde jeg kun det tilbage, der foregik inde i mig, og jeg ville sige, at vi fik nogle ret hardcore billeder.

Foto: Pascal Baetens
Foto: Martin Vrabko
Foto: Jørgen Brandt

Pascal Baetens:

“Jeg inviterer folkene på mine billeder til at vise en skjult del af sig selv, at gå ud over deres daglige facade, at føle sig trygge til at udtrykke den følelse, historie eller skøre idé, der dukker op.”

Redaktionel fotograf for livsstilsmagasiner siden 1994. Forfatter af fotografibøger, herunder ‘The Fragile Touch’, ‘Allegro Sensibile’, ‘Heavenly Girls’ og ‘A Pocketful of Nudes’.

Forfatter af ‘A Moment of Death’, et fotografisk essay om seksuelt misbrug. Udstedte en guide til fotografer ‘Nude Photography, the Art and the Craft’, udgivet på 10 sprog, vinder af Orvieto Book Prize. Tildelt Master QEP af FEP. Har udstillet i gallerier og kunstmesser, udgivet bøger og magasiner, forelæst og undervist i hele verden.

Martin Vrabko:

”Min største inspiration har altid været lysets magt og magi. Det er mit vigtigste værktøj til at fange essensen, de følelser vi alle lever igennem. ”

Tildelt Master QEP af FEP og ‘Leadership Award’ af International Photography Council, begge i 2010. 2008-2016, præsident for den slovakiske sammenslutning af professionelle fotografer. Medlem af QEP og Master QEP-juryen 2009-2015. Forelæser og udstiller sit arbejde internationalt på fotografiske fora og kongresser.

Jørgen Brandt:

”Både i mine Fine Art Nude billeder og i mine kommercielle portrætter finder jeg interaktionen med mennesker fascinerende. For mig er fotografering en livsstil og en forretning. ”

Grundlagde sit studie i 1987. Foredragsholder i fotografi i store dele af Europa og Japan, udstillet i mange gallerier.

Tildelt Master QEP af FEP; Fellowship-udmærkelse af BIPP (British Institute of Professional Photography). SQM af dff / Dansk Fotografisk Forening. Nomineret dommer for QEP og Master QEP. Dommer og overdommer i mange konkurrencer.

Redaktionelle detaljer
3x3x3, Emotions Sensuality Transformation, 22,5 x 22,5 cm, 160 s., Indbundet, 45 euro, 108 nøgenportrætter af 18 kvinder af Pascal Baetens, Martin Vrabko, Jørgen Brandt
Forord af Pascal Baetens
Introduktion af kuratorer Tove Thage (DK) og Marian Pauer (SK)
Tekster fra de enkelte modeller
Udgivet af Bavrabra Books, ISBN 9789491327032
Bogen kan købes ved at kontakte Pascal Baetens – info@pascalbaetens.com

 

Kontakter
Pascal Baetens:  info@pascalbaetens.com ; www.pascalbaetens.com ; IG: pascal_baetens
Martin Vrabko: pilot@martinvrabko.com  www.martinvrabko.com
Jørgen Brandt: jb@sensual-art.dk www.sensual-art.dk

 

Vidste du . . . .

FEP Kvalifikation

dff  er medlem af den europæiske organisation FEP (Federation of European Professional Photographers) og som medlem af dff er du helt automatisk også medlem af FEP. Derved kan vi tilbyde vores medlemmer en kvalifikation på europæisk niveau.

FEP har 3 niveauer af kvalifikationer inden for både stillfoto og video

  • EP         – European Photographer
  • QEP      – Qualified European Photographer
  • MQEP  – Master Qualified European Photographer
  • EV         – European Videographer
  • QEV      – Qualified European Videographer
  • MQEV  – Master Qualified European Videographer

 


Vi arbejder fortsat for fotograf branchen, og især for vores medlemmer, vil du støtte op omkring arbejdet – så meld dig ind i dff – se: https://dff-photo.dk/om/
 
 
Alle professionelle fotografer er velkommen til at komme med i vores offentlige Facebook Gruppe: https://www.facebook.com/groups/1952425448393692/
 
 
Medlem af dff? – Find eksklusiv medlemsinfo og vær med i dff netværket i vores medlemsgruppe på Facebook: https://www.facebook.com/groups/104687976258326
X
X