den 33. photokina

Skrevet af

i går, søndag den 21. september, sluttede verdens største fotobegivenhed – med stor succes ……..

af Bent Nygaard 22.sept – 14

 

Positionen som verden absolut største foto event blev igen understreget – 185.000 besøgende fra mere end 160 lande viser igen at dette er en international “verdens messe” i fotobranchen. Köln Messe lagde igen lokaliteter til, de store messehaller er imponerende rammer til at udstille hardware, shows og undervisning samt billedudstillinger. Flere udstillere viste i år ikke “kun” deres produkter, men hvad produkterne kan gøre for dig, altså resultatet hvilket betyder billedudstillinger i et meget stort omfang blandet med hardware. Som noget helt nyt, var det denne gang arrangeret fotograf konferencer, workshops, undervisning og inspiration i conference center øst.

Foto: Köln Messe

To be, ore not to be: that is the question
Gik man efter “nyt udstyr, ja så er der fortsat noget som ikke kommer på nettet før det præsenteres i verdens messen, Nikon f.eks. introducerede et nyt kamera for få måneder siden, men her på photokina blev der igen introduceret et helt nyt. Canon viste også nytænkning, ikke “kun” med deres standopbygning idet der ikke var brochurer på standen, men et Canon Card system hvor du registrederede din mail adresse på et elektronisk “Id Card,” som du efterfølgende kunne anvende / scanne ved de produkter som du ønskede yderligere info på og derefter sendes info på mail.

Foto: Köln Messe

Det vil være alt, alt for meget at komme ind på alle nyheder her, men blot lige nogle få som f.eks. Sony introducerede, udover et nyt DSLR, også en meget anderledes kameratype som påsættes direkte på dit Zeiss eller Canon objektiv og derefter betjenes fra din TABLET eller MOBIL. Broncolor kommer med en helt ny serie compact flash som afløser alle tidligere Visatec og bron compact. De nye styres også via TABLET. Leica havde en af de største stande på årets photokina og i manges øjne “den flotteste” der var en ekstrem flot og alsidig billedsudstilling, altså hvad kan jeg få ud af de produkter der vises på standen. Sinar var henvist til et meget lille areal i Leica hallen, Sinar er jo i dag en del af Leica koncernen. Sinar viste en nyt avanceret farvestyrring system. Hasselblad har nu en retro SWC digital hvor alle dine V system objektiver passer på og derudover viste Hasselblad kameratyper som ikke vil blive introduceret på det danske marked. Danske Phase One kommer med en helt ny software og har inviteret dff til et eksklusivt Q-møde (gå-hjem-møde) i starten af oktober, mere om det senere på dff web siden. JOBO som tidligere kun fremstillede film fremkaldermaskiner er nu klar med ikke mindre end en revolution indenfor teknisk digital fotografering, en kombination af lidt hardware og software registrerer din 100% nøjagtige kameravinkel i forhold til motiv og kan rette dine skæve / styrtende linjer op med et klik.

Malou modtager The Golden Camera på scenen i halle 4
Foto: Jørgen Larsen

Federation of European Photographers (FEP) havde i hall 4 oprettet en fælles stand hvor der bl.a. blev vist vinderne fra WPC, årets billedkonkurrence vindere samt kvalifikationsbilleder. Der var mulighed for at møde mange andre internationale fotograf kollegaer alle dage, men specielt torsdag eftermiddag hvor vores danske dff kollega, Malou Reedorf modtog FEP STUDENTS AND YOUNG PHOTOGRAPHERS GOLDEN CAMERA 2014 – dette er første gang i FEP´s historie denne høje pris tildeles en dansk fotograf. Fotograf Michael With var også på scenen i hall 4 for at modtage Sølv Award i kategorien Wedding. Dejligt at se 2 danske fotografer på den internationale scene, endnu en gang stort tillykke til dem begge.

Michael modtager Award på scenen i halle 4
Foto: Jørgen Larsen

Her kan du se resultatet for FEP billedkonkurrence 2014

A new board of directors were elected:
President: Andreas Barylli
Board Members:Fernando Barrio, Jean-Félix Bernetel, Johan Brouwers, Milos Fic, Bernd Gassner, Bryn Griffiths, Anna Kaleva-Tsagklas, Bent Nygaard Larsen, Adriano Scognamillo, Willem Van Der Vlies, Neil Warner and Giuseppe Scozzi in the position of CEO
Foto: FEP

På FEP standen var der også mulighed for at hilse af med den afgående president fotograf Jørgen Brandt og hilse på den nye FEP president Andreas Barylli samt den nyvalgte bestyrelse som sidder de næste 2 år, hvor dff fortsat er repræsenteret med Bent Nygaard. Næste FEP kvalifikation bedømmelse og bestyrelsesmøde er i slutningen af november 2014 – dff medelemmer kan ansøge om at deltage med et billedpanel – info og tilmelding
FEP nyheder og yderligere detaljer

Er photokina død?
Photokina er absolut ikke død, som mange taler om – der manglede flere af de “gode gamle” udstillere (og flere stande var meget mindre end tidligere) MEN – der var i år mere end 180 nye firmaer på messen, altså rigtigt mange førstegang´s udstillere hvoraf menge af dem viste produkter, software eller løsninger som måske ikke er på det danske marked endnu. På dff turen, som havde ca. 30 professionelle fotografer med, var der “fælles aftaler” hos flere producenter og derved stod der personale (sælgere, ingenører og PR) klar til at tage imod gruppen, give den bedste service og helt rigtige information så “amatør produkt filteret” var sat på præsentationerne og derved sparer vi meget tid på at finde de interessante ting for professionelle fotografer. Ved flere producenter fik vores photokina tur deltagere nyheder i hånden (f.eks. Leica, Hasselblad, Nikon og Fuji) som ikke er tilgængelige for alle og enhver, men det resultat at flere dff medlemmer blev fotograferet af andre ivrige fotografer på den anden side skranken, blot fordi man står med det “hotteste af det hotteste”. En nytænkning i præsentation blev vist eksklusivt for vores tur deltagere hos en af producenterne, video/digital show indbygget i en high-end billed bog med plads til 20 fotografiske professionelle printede billeder i 30 x 30 cm.

Foto: Köln Messe

De nye firmaer på photokina var bl.a. GoPro, Google, RED Digital og Blackmagic samt unge firmaer som Lytro, Helipro og Panono. Der er i dag mere end 45.000 aps (foto/video/billeder) til tablet og mobil hvilket photokina også bar præg af og viser endnu en gang at photokina er innovativ og følger med tiden. Photokina 2014 har imponerende illustreret, at der i dag næppe er områder af samfundslivet hvor visuel information og kommunikation ikke spiller en væsentlig rolle. Alle virksomheder viste i år nye friske idéer, innovative produkter og fascinerende teknisk udvikling, som den fotografiske og billedbehandlings industrien har helt klart fingeren på den moderne puls og er 100% til fremtiden.

Netværk, netværk og netværk
Den helt store forskel på at tage til photokina alene er netværksmuligheden som opstår helt naturligt dels på selve busturen og delt via de arrangementer som dff arrangerer på turen. Det får os alle til at tale sammen, uanset alder og “fotograf type” udtalte én af de helt unge fotograf elever som var med på turen, Nikoline Faurby. Det har være en rigtig sjov, spændende og lærer rig tur med dff. Det er fedt at lytte tid “de gamle” som ikke gør forskeld på om man er ny eller gammel i faget. På dff turen var der en blanding af mange forskellige typer fotografer og det giver anledning til ekstremt mange emner er oppe og vende i de mindre grupper som spontant opstår når man taler om f.eks. ophavsrets krænkelser eller tips og tricks i billedbehandling. Busturen er med til at give os tid til at tale sammen, udveksle vores meninger og holdninger hvilket udbygger netværket betragteligt, udtaler formanden for dff, Jens Erik Bæk og fortsætter, det er super godt med vores dff aftaler rundt omkring på photokina standene – god kort professionel præsentation uden forstyrrende “amatør fotografer” der står oppe i nakken på en. Vi vil i den forbindelse takke alle leverandører og producenter for deres tid på messen i år og glæder os tid de kommer med til vores dff leverandør udstilling i forbindelse med Kick Off -15 den 15. og 16. marts 2015.

Nøgletal for photokina 2014:
1.074 udstillere fra 51 lande (68% fra udlandet)
ca. 185.000 besøgende fra 160 lande
1. photokina blev afholdt i 1924 på messeområdet i Köln-Deutz

Foto: Köln Messe

2016
Det bliver spændende at følge tiden op til næste photokina, som er planlagt til 20. til 25. september 2016.
dff arrangerer studie tur til dffPhotoTour photokina 2016, hvis der er mulighed for det, med afgang torsdag den 22. til søndag den 25. september 2016 

Vi tager germe imod forhåndstilmeldinger allerede nu da der igen kun er 30 pladser, kontakt Bent Nygaard på bnl@dff-photo.dk – pladserne bliver fordelt efter 1. til mølle princ…………

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Sony “kamera” til mobil og tablet hvor også Canon professionelle objektiver kan anvendes. Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

Foto: Köln Messe

 

Foto: Köln Messe

Comments are closed.