så er det tid til 50X zoom & G15

Skrevet af

Canon viser to spændende kameraer på photokina

(BNL 17. sept 2012)

Canon har netop lanceret to nye PowerShot kameramodeller, der hver især byder på imponerende specifikationer. Således er PowerShot G15 udstyret med et særdeles lysstærkt f/1.8-2.8 vidvinkelobjektiv med 5x zoom, mens PowerShot SX50 HS er verdens første kompaktkamera med 50x optisk zoom. Begge nye kameramodeller dokumenterer hermed Canons mangeårige ekspertise inden for optisk design.

PowerShot G15 og PowerShot SX50 HS henvender sig til den avancerede forbruger, der både ønsker maksimal billedkvalitet, unik performance og ikke mindst et kompakt design. Eksempelvis er PowerShot G15 17 procent mindre end forgængeren. Begge de nye modeller giver desuden mulighed for at optage videoklip i fuld HD-opløsning (1080p) og er endvidere udstyret med Canons HS System, der gør det muligt at fotografere samt lave videoklip under selv dårlige lysforhold uden synlig digital støj. Desuden skal nævnes Canons optiske billedstabilisator, der sikrer knivskarpe billeder i hele zoom-området samt ikke mindst fuld manuel kontrol over alle funktioner og muligheden for at fotografere i ukomprimeret RAW-format.

Lysstærk PowerShot G15
Objektivet i PowerShot G15 er helt nykonstrueret og rummer blandt andet linseelementer med en speciel coating, der helt ned på specifikt lysbølgeniveau sørger for optimal lysgennemgang. Med 5x optisk zoom spænder brændvidden fra 28 mm. vidvinkel til 140 mm. tele, og med en maksimal blændeåbning på henholdsvis 1.8 og 2.8 er der tale om et fantastisk lysstærkt objektiv, som langt overgår, hvad man ellers ser i klassen og giver mulighed for både at fotografere under dårlige lysforhold, fryse action motiver med en hurtig lukkertid samt ikke mindst arbejde kreativt med dybdeskarpheden gennem hele zoom-området.

Ultrazoom med PowerShot SX50 HS
For den fotograf, der virkelig ønsker at komme tæt på sine motiver giver PowerShot SX50 HS med 50x gange optisk zoom virkelig optimale arbejdsforhold. Det er Canons til dato kraftigste zoom-objektiv i et kompaktkamera og er opbygget af ikke mindre end 13 linseelementer, hvoraf 3 er støbt i UD-glas (Ultra Low Dispersion) med henblik på at sikre optisk topkvalitet i hele zoom-området. Det er på intet mindre end imponerende 24 mm. vidvinkel til 1200 mm. supertele. En nyudviklet Ultrasonic Motor (USM) og Voice Coil Motor (VCM) sikrer såvel lynhurtig som præcis og ikke mindst lydløs zoomfunktion. Skulle 50x optisk zoom ikke være nok, kan en digital efterbrænder i form af funktionen ZoomPlus og dermed 100x zoom slås til.

Det siger sig selv, at både med 50x og 100x zoom kan det være svært hurtigt at lokalisere detaljer i et motiv, fordi man så at sige er for tæt på, og derfor er PowerShot SX50 HS forsynet med en forbedret udgave af Zoom Framing Assist, der nu har funktionen Seek and Lock. Det er blot at trykke på en Seek-knap på objektivet, hvorpå kameraet zoomer ud og giver fotografen mulighed for at lokalisere den ønskede detalje. Når knappen slippes, zoomer kameraet automatisk ind igen til den ønskede teleeffekt. Når der desuden trykkes på Lock-knappen, låses motivet fast i søgeren med den optiske billedstabilisator slået til, ind til billedet er taget.

Intelligent billedstabilisator
Netop Canons anerkendte Image Stabilizer teknologi er med til at sikre knivskarpe billeder under alle forhold. På PowerShot G15 er der således op til 4 blænder mere at arbejde med, mens der på PowerShot SX50 HS er op til 4,5 blænde mere at arbejde med, f.eks. under dårlige lysforhold eller ved fuldt zoomeffekt. Endvidere skal nævnes funktionen Intelligent IS, der automatisk sørger for at vælge den optimale billedstabiliseringsfunktion i den givne situation. I alt er der 7 forskellige til disposition, og PowerShot SX50 HS rummer endvidere den nye, avancerede Dynamic IS funktion, der især er velegnet ved optagelse af videoklip, mens fotografen bevæger sig rundt.

Lysfølsomme og lynhurtige
Både PowerShot G15 og PowerShot SX50 HS er udstyret med Canons HS System, der er kombinationen af en 12,1 megapixel sensor og den kraftfulde DIGIC 5 processor. PowerShot G15 er forsynet med en ny Canon udviklet 1/1.7 CMOS sensor, der er endnu mere lysfølsom end på de tidligere PowerShot G modeller. Sammen med en maksimal ISO værdi på 12.800 giver det ekseptionelt gode muligheder for at fotografere med hurtige lukkertider eller lave serieoptagelser selv under dårlige lysforhold. Sammen med DIGIC 5 processoren sikres en performance, der desuden minimerer risikoen for digital støj.

På begge modeller finder man endvidere forbedret autofokus, hvilket især kommer til udtryk på PowerShot G15, hvor fokuseringshastigheden er helt nede på 0.17 sekund ved optagelser med vidvinkel, hvilket er en forbedring på hele 53 procent i forhold til eksempelvis PowerShot G12. Dermed er PowerShot G15 det hurtigste kompaktkamera nogensinde fra Canon for så vidt angår fokusering. Begge modeller er desuden udstyret med funktionen High-speed Burst HQ, der gør det muligt at lave serieoptagelser i fuld opløsning. Således kan PowerShot SX50 HS skyde helt op til 13 billeder i sekundet, mens PowerShot G15 kan skyde op til 10 billeder i sekundet.

Manuel kontrol eller automatik
Nævnes skal naturligvis også, at såvel PowerShot G15 som PowerShot SX50 HS kan betjenes helt manuelt, så fotografen har fuld kontrol over alle funktioner såsom lukker, blænde, hvidbalance og ISO-værdi, ganske som på et DSLR kamera, lige som det er muligt at fotografere i RAW, hvilket svarer til et ukomprimeret, digitalt negativformat. Det giver optimale muligheder for efterbearbejdning af billederne i et billedbehandlingsprogram. Ønsker man at lade kameraet overtage kontrollen, er det naturligvis muligt at vælge mellem en række forskellige programindstillinger. Det kan blandt andet ske med indstillingen Smart Auto, der helt automatisk vælger de optimale indstillinger ud fra 58 variabler. Endvidere kan nævnes funktionerne Face ID, der kan genkende ansigter, som fotografen tidligere har registreret i kameraets hukommelse, samt Multi-Area White Balance, der optimerer motiver skudt med forskellige samtidige lyskilder, f.eks. flash, kunstlys og indfaldende lys.

Brugervenligt design
PowerShot G15 er designet, så det er nemt at anvende med en hånd, og på toppen af kamerahuset samt på fronten finder man let betjente kontrolhjul, lige som kameraet er udstyret med en dedikeret knap til videooptagelse samt genvejsknapper, der gør det nemt at ændre indstillingerne under optagelse. Kameraet er udstyret med en 3” PureColor II G LCD-skærm til såvel optagelse som visning af billeder, men er endvidere forsynet med optisk søger, hvilket mange fotoentusiaster sætter pris på. PowerShot SX50 HS er designet, så det i sin formgivning minder om en kompakt udgave af et DSLR-kamera. Det giver et godt greb om kameraet, hvilket især er en fordel, når der arbejdes med lange brændvidder. Dette kamera er ligeledes udstyret med nemt betjent kontrolhjul, genvejstaster, knap til videooptagelse samt en 2,8” vari-angle PureColor II VA LCD-skærm

På tilbehørssiden kan nævnes, at begge PowerShot modeller er kompatible med et bredt udvalg af tilbehør. Takket være hot-shoe kan de således anvendes sammen med Canons serie af Speedlite flash, mens en adapter gør det muligt at benytte udvalget af EOS-filtre. Endvidere kan nævnes kompatibilitet med fjernbetjeningskontrollen Remote Switch RS-60E3, lige som det vandtætte hus WP-DC48 er kompatibelt med PowerShot G15.

 

PowerShot G15 – nøglefunktioner:

 • Lysstærkt f/1.8-2.8, 28 mm., 5x zoom Canon objektiv
 • 12.1 MP CMOS, HS System med DIGIC 5
 • Intelligent IS, giver 4 ekstra blændetrin at arbejde med
 • 7.5 cm (3.0”) LCD; OVF
 • Front- og topbetjent kontrolhjul, fuld manuel kontrol, RAW workflow
 • Videoklip i Full HD, HDMI-CEC
 • Quick Auto Focus
 • Smart Auto og Face ID funktioner
 • HDR indstilling
 • Stort tilbehørsprogram

PowerShot SX50 HS – nøglefunktioner:

 • 50x ultra vidvinkel zoom (24mm – 1200mm)
 • Intelligent IS, giver 4,5 ekstra blændetrin at arbejde med
 • 12.1 MP CMOS, HS System med DIGIC 5
 • Fuld HD, HDMI
 • 7.1 cm. (2.8″) vari-angle LCD, EVF
 • Fuld manuel kontrol, RAW workflow
 • Forbedret Zoom Framing Assist
 • Smart Auto, Multi-area WB
 • High-speed Burst HQ

Vejledende pris for G15 er 5.399 kroner inkl. moms
Vejledende pris for SX50 er 4.499 kroner inkl. moms

Comments are closed.