Plads til betragteren

Skrevet af

Danmarks Fotomuseum har arrangeret en tematisk udstilling med landskabsfotograf Kirsten Kleins billeder

- se også udstilling i Holstebro, LIMFJORDEN

Det er syvende gang, at Kirsten Klein udstiller på Danmarks Fotomuseum i Herning (8. juni til 21. oktober 2012)

Foto: Kirsten Klein

Denne gang er det med en hel ny tematisk indfaldsvinkel til hendes fotografier.

Udstillingen har titlen “Himmel og Hav”, og med dette emne rammer man ind i hjertekulen og essensen af de motiver, som er så kendetegnende for fotografen fra Mors.

Kirsten Klein, som netop har modtaget Thorvaldsen medaljen som den allerførste fotograf, er en utrolig populær udstiller her på fotomuseet, siger museumsleder Bjarne Meldgård. – Hun trækker mange besøgende til, og det er selvfølgeligt en glæde og også vigtigt for os som museum.

Foto: Kirsten Klein

Vore gæster kommer fra hele Danmark for at se disse enestående sort/hvide billeder. I hendes billeder kan man opleve noget af det smukkeste og mest æstetiske inden for dansk landskabsfotografi, forklarer Bjarne Meldgård.

Kirsten Kleins motiver er primært hentet i den danske natur, hvor hun dagligt færdes; men hun opsøger af og til også de lidt mere barske og øde egne på den nordlige halvkugle. Ved hjælp af lysets vekslende virkning skildres det dramatiske i landskabet, og det opsøges på skiftende årstider for at få det optimale billede i kameraet.

Foto: Kirsten Klein

Jeg foretrækker at lave sort/hvide fotografier, udtaler Kirsten Klein. – De taler til ens personlige følelser, og øjet bliver ikke træt af at betragte de grå toner, hvis glød og spillerum er mere udfordrende end farvebilleder, der virker meget “færdige”. Hvorimod sort/hvide fotografier giver ro og plads til, at betragteren kan lægge sine egne tolkninger, følelser og referencer ind i billedopfattelsen, siger Kirsten Klein.

Foto: Kirsten Klein

I Kirsten Kleins billeder mødes landskab, hav og himmel i et poetisk komponeret motiv, hvor lysets leg med former og flader giver en dramatisk og samtidig smuk oplevelse. Hun formår at lokke alle nuancer fra det helt sorte over en gråskala til det helt blændende højlys ud af sin oplevelse af stemningen. Der er meget poesi og sanselighed i billederne, og man fornemmer en næsten religiøs indlevelse i de motiver Kirsten Klein fotograferer. De er mystiske og tankevækkende og med et strejf af elementer fra en form for ur- eller naturreligion. Himmelen og havet er ofte bærende elementer i fotografierne. Disse store flader er med deres vekslende udseende ofte med til at fremhæve en dramatisk stemning og derved gøre fotografens motiver storladne, lettere melankolske og tunge, men de lyser af intense naturoplevelser. Det er ikke alene hendes fotografering, der gør billederne så storslåede. En væsentlig del af arbejdet foregår også i mørkekammeret med efterkopiering for at opnå den rette stemning. Udstillingen “Himmel og Hav” appellerer til såvel danske som udenlandske gæster, og derfor er den placeret i sommerferieperioden, hvor fotomuseet har sin højsæson.

 

 

Udstilling i Holstebro

I perioden 2. juni til 9. september er der også mulighed for at opleve nogle af Kirsten Kleins billeder på Holstebro Kunstmuseum – udstillingen er her med temaet “Linfjorden” som altid har været en vigtig del af Kirsten Kleins liv. se udvalgte billeder fra udstillingen – KLIK HER

link til omtale og Holstebro Kunstmuseum – KLIK HER

(BNL 31/5/2012) (opdateret 15/5/2012 – BNL)

Comments are closed.