Himmelskud – Landskabet set fra oven

Skrevet af

Luftfotografier af Jan Kofod Winther -Danmarks Fotomuseum i Herning har arrangeret en fotoudstilling med billeder udelukkende taget i fugleperspektiv.

Med fotoudstillingen ”Himmelskud” bliver der vendt op og ned på de landskaber, som vi normalt betragter fra landjorden.  Luftfotograf Jan Kofod Winther har fastholdt virkeligheden fra oven og har med sin kunstneriske indfaldsvinkel, dybe kendskab til den danske natur og kulturhistorie skabt nogle seværdige og anderledes billeder af bl.a. landskaber, kyster, pløjemarker, skove, slotte og herregårde samt køer på græs.

- Jeg føler det som et privilegium at kunne svæve over det danske landskab. Heroppefra kan jeg, alene med mine egne tanker og med distance til hverdagens synsvinkel, iagttage naturens og menneskenes spor, siger Jan Kofod Winther.

- Jeg har aldrig kunnet lade være med at opfatte landskaberne under mig som en slags ”ansigter”, der afspejler en symbiose mellem naturkræfterne og menneskers virke. Ansigter, der sminkes af geologien, tiden, livet, vejret, årstidernes toning og lyset, fortsætter luftfotografen.

- At fotografere et at se – iagttage mulighederne og bruge dem. Og ved at arbejde med billedets komposition forsøger jeg at skabe harmoni og orden i den kaotiske verden, som landskaberne under mig også er, slutter Jan Kofod Winther.

Han flyver altid alene i sit lille enmotors Cessna fly og fotograferer med højre hånd ud af det åbne vindue, mens han styrer med venstre hånd. Det er ideelt: Det giver ham den fulde frihed, den maksimale koncentration og den bedste mulighed for at kunne arbejde med lige præcis den vinkel, det lys, den komposition og den enkelhed, han ønsker.

Jan Kofod Winther har siden købet at sit fly i 1974 fløjet mere end 1 million kilometer over Danmark og store dele af Europa. Foruden at videregive sine oplevelser af landet set fra luften i fotoudstillinger har han ladet billederne tale for sig selv i form af store lysbilledfremvisninger ledsaget af musik. Det er også blevet til flere bogudgivelser, der formidler Jan Kofod Winthers personlige oplevelser af landskabets poesi på godt og ondt i form af de fotografier, som i sig selv fortæller historie, og får betragteren til at forundre sig og reflektere over verden.

Jan Kofod Winther udgav i 2008 fotobogen ”Himmelskud” på Gyldendal, og bogen blev en bestseller. I 2009 udkom bogen ”Danmark set fra oven” og herudover producerede han billeddigtet ”Jordens hjerte” til Vadehavscentret i Vester Vedsted. Annisette stod for specialkomponeret musik til dette værk.

Fotoudstillingen ”Himmelskud” kan ses og opleves på Danmarks Fotomuseum, Herning i perioden 12. juni – 31. oktober 2010.

Comments are closed.