Fotograf mister besindelsen

Skrevet af


Danmarks Fotomuseum i Herning har arrangeret en fotoudstilling med den hollandske fotograf Bettina Kristoffersen, der gennem sine billeder viser menneskets udtryk og følelser.

Med titlen “The absence of sanity” lægger Bettina Kristoffersen afstand til en stor del af det traditionelle fotografi. Hendes billeder er fotograferet med gammeldags film, og glæden over at fotografere tillægger hun så stor betydning, at hun af og til mister besindelsen og lever gennem fotografiet.

- Jeg vil bevise overfor mig selv, at jeg stadig er levende, og det gør jeg ved at tage billeder og senere se det resultat, som en gang imellem ikke er det, jeg havde forestillet mig, siger Bettina Kristoffersen.

- Men det er kun positivt, at der kommer andre udtryksformer frem end tænkt. Jeg vil gerne vise, hvordan mennesker er fyldt med udtryk og fantastiske følelser. Om det er voksne eller børn, der fotograferes, er fuldstændigt ligegyldigt for mig. Bare jeg får lov til at være kreativ og gå amok med mit kamera, beretter Bettina Kristoffersen.

Hun kommer oprindeligt fra Herning, hvor hun tog en HF-eksamen. På en studietur til Rusland så hun en fotoudstilling med den berømte tjekkiske fotograf Jan Saudek, og han inspirerede og betog Bettina så meget, at hun besluttede at gøre fotografiet til sin levevej.

- Jeg indrømmer blankt, at min billedstil kommer tæt på min absolutte “foto-guro” Jan Saudek. Men jeg prøver også at lægge min egen personlige stil i mine billeder blandt andet ved at give dem et romantisk eller eventyrligt udtryk. Af og til virker nogle af mine billeder mystiske, eller de har en form for nostalgi over sig, der får betragteren til at undre sig og derved få yderligere stof til eftertanke, forklarer Bettina Kristoffersen

Hun blev uddannet som reklamefotograf; men fandt hurtigt ud af, at denne form for fotografi ikke passede til hendes temperament. Desuden følte hun, at der ikke var mulighed for tillægge billederne en mere personlig udtryksform, hvor man kunne give følelserne frit spillerum gennem skildringer af mennesker.

Under uddannelsen til reklamefotograf debuterede Bettina Kristoffersen i 1994 med en fotoudstilling i Herning på den daværende Café Garibaldi. Og efter et personligt og inspirerende møde med Jan Saudek i 1995 følte hun trang til at stå på egne ben og tog derfor til Amsterdam, hvor hun i dag arbejder som fotograf.

Fotoudstillingen “The absence of sanity” kan ses på Danmarks Fotomuseum i Herning i perioden 15. oktober 2011 til og med 29. januar 2012. Herefter er det planlagt, at udstillingen skal på turné i Europa de næste par år.

Comments are closed.