Fotofirma ser stort på ophavsret

Skrevet af

“(C) Copyright 2010. Der må ikke kopieres billeder, tekst, priser eller lignende fra denne hjemmeside uden forudgående skriftlig aftale med Christiansen Total” står der at læse på forsiden af fotofirmaet Christiansen Totals hjemmeside. Men tilsyneladende har firmaet selv har valgt at se stort på ophavsret …..

Skrevet af Jens Tønnesen, PF Forbundet, link til artikel

- da man har skulle finde billeder som blikfang til firmaets webbutik. I stedet for at vælge den for et fotofirma nærliggende løsning selv at tage billederne, så er man gået på strandhugst på nettet.

Klikker man ind under menupunktet Begravelse, så bruges et foto af en kiste i en rustvogn som appetitvækker for firmaets mange produkter: Graven foto og video, Kirke foto og video samt Kirken og graven foto og video. Klikker man på billedet under hvert produkt, så kan man se det i stor størrelse.

Men billedet er ikke taget af en firmaets fotografer, men derimod af den prisbelønnede fotograf, Jan Grarup. Billedet er bl.a. brugt i en artikel på politiken.dk fra den 5. marts 2008.

“Nej, jeg er altså ikke blevet tilknyttet det firma i Århus”, siger Jan Grarup til pressefotografforbundet.dk

Hvor Christiansen Total har billedet fra, ved han ikke, men han vil snarest tage kontakt til Dansk Journalistforbunds juridiske afdeling eller Polfoto, der varetager hans rettigheder, og få dem til at tage affære. Billedet er brugt 12 gange, uden tilladelse og uden angivelse af fotonavn, så det kan hurtigt løbe op.

“Jeg er ikke interesseret i at have mit foto liggende på den hjemmeside”, siger Jan Grarup.

Flere lånte fjer

Men billedet af kisten er ikke det eneste foto på Christiansen Totals hjemmeside, som ikke er taget af firmaets egne fotografer.

Allerede da vi skrev om firmaet sidste gang, kunne vi afsløre, at fotoet brugt under menupunktet Bryllup stammede fra billedbureauet Stockbyte, der er en del af Getty Images.

Men heller ikke billedet under menupunktet Utroskab kan Christiansen Total tage æren for. Billedet, der går under titlen ‘anti stress mouse’ og bedst kan betegnes som en visuel joke, har i årevis cirkuleret på diverse pornohjemmesider og smålumre forums i både en stillversion og som en animeret gif.

Billedet under Graviditet er også sakset fra nettet. Det stammer fra en hjemmeside, der tilhører den ligeledes prisbelønnede fotograf, Jørgen Brandt, og forestiller ‘Gitte med Oscar i maven’.

Skal man således se eksempler på firmaets fotografers billeder, så må man nøjes med menupunktet Portræt og Kæledyr. Eller klikke ind på hjemmeside christiansen-2tal.dk, der indeholder flere billedeksempler, bl.a. under Bryllup. Firmaets egne billeder har det tilfælles, at de er taget med et Olympus E-400-kamera.

Nu også Silkeborg

Men trods de få originale fotos på hjemmesiden, så fortsætter firmaet sin ekspansion i det østjyske. Den 1. oktober åbner man således en afdeling i Silkeborg/Ry. Der er dog stadig ingen postadresse på firmaet, kun et mobiltelefonnummer til hovedkontoret.

Noget kunne også tyde på at, at lokalafdelingerne skal kendes under navnet ‘Din lokale fotograf’ med den tilhørende hjemmeside dinlokalefotograf.dk. I hvert fald er email-adresserne til lokalafdelingerne alle tilknyttet dette domæne.

Sagsanlæg

Desuden viser det, at Christiansen Total trods en helsides annonce i Århus Stiftstidende ikke er interesseret i presseomtale. I hvert fald har Ole Eli Christiansen, der står bag firmaet, telefonisk meddelt et medlem af Pressefotografforbundets bestyrelse, at han agter at indgive politianmeldelse for chikane i form af denne hjemmesides artikler om firmaet.

Han har også truet ejeren af websitet Fotostart.dk med alt lige fra retssag til at møde op på ejerens adresse personligt. Ole Eli Christiansens vrede skyldes, at brugere af hjemmesidens forum har diskuteret fotofirmaet i en længere debattråd.

Sagsanlæg og trusler om samme er ikke ukendt for Ole Eli Christiansen. I 2006 klagede han til statsadvokaten til Fyn over politiets mangelfulde patruljering i et kolonihavekvarter i Odense og samme år rejste han erstatningskrav mod Odense Kommune på 42.000 kr., fordi kommunen havde fjernet hans 20 år gamle udbrændte bil og skrottet den.

I 2007 melder han TV2 News til politiet for gentagne gange at have videregivet oplysninger opsnappet ved aflytning af Politiradioen og samme år melder han politiet i Hobro til statsadvokaten for ‘grov pligtforsømmelse’, da de ikke vil gå ind i en sag om en chikaneret fotohandler, der i øvrigt er Ole Eli Christiansen selv. Senere stævner han justitsministeren med samme begrundelse.

I 2010 udtager han bl.a. stævning med firmaet BOXIT, fordi firmaet efter hans mening uretmæssigt har givet politiet mulighed for at ransage hans to boksrum i Aalborg. Og samme år anmoder han på firmaet Aalborg Øst Børnepasning I/S’ vegne fogedretten at gå ind i en sag mod transportfirmaet 3×34, der tilbageholder hans ejendele på grund af manglende betaling. Også Falck og internetfirmaet Skyline politianmeldes.

Comments are closed.