elever i Viborg – vi kan selv ! ? !

Skrevet af

de 14 ny fotografer fra Medieskolerne i Viborg siger  NEJ TAK til dff FotografElevPris, dermed til prestige og kontante fordele

Som alle øvrige organisationer og andre aktive i fotografbranchen ønsker dff/Dansk Fotografisk Forening de ny kolleger velkommen på banen.

Om denne årgang så skal blive ‘generationen der snublede i starten’ eller ‘de overlevende’ vil tiden vise.

dff er bekymret

I dff er vi dybt bekymrede!

Vi har 100 procent fokus på udviklingen i vores meget, meget lille branche.

Og på at vores branche eksisterer under meget hårde vilkår i øjeblikket.

Det har aldrig været vigtigere at stå sammen, at danne stærke netværk og hjælpe hinanden til konstant udvikling.

dff er alle fotografers mulighed for at være en del af Danmarks stærkeste netværk af fotografer – og via vores relationer til de tilsvarende organisationer i både Europa og USA – en del af et verdensomspændende netværk af ligestillede.

Det siger mere end de fleste har fantasi til at forestille sig.

Og det er da også ganske nyt!

elever vender dff ryggen

De 14 ny fra Viborg har fra starten af deres karriere besluttet at vende ryggen til dff.

Og enhver er selvfølgelig sin egen lykkes smed.

Men er man færdig som fotograf, når man er udlært?

Måske, men så er det i en anden forstand!

I dff er vi overbeviste om vigtigheden af at lære nyt hver eneste dag.

Og vores vigtigste mission er at give alle muligheden.

dff har altid ønsket at modtage de ny fotografer med åbne arme og har derfor for nogle år siden etableret en værdifuld elevpris, ‘Viggo’, som symbol herpå.

Den har man nu frabedt sig.

Om det beror på en simpel misforståelse, eller der ligger andet bag, er uklart.

Og måske ligegyldigt.

Men det er det langsigtede perspektiv ikke – og det bekymrer alvorligt!

Det er mit inderligere håb, at denne oprigtigt mente lykønskning vil afstedkomne en masse åbne spørgsmål.

Det er der helt klart et stort behov for.

Og lige så klart er der et stort behov for oplysning og viden om dff/Dansk Fotografisk Forening.

Jens Erik Bæk

dff foreningsformand

(BNL 25. januar 2012)

32 kommentarer

 1. Peter
  25. januar 2012 on 21:08

  What…?

  Sidder og ryster på hovedet…det er da virkeligt at stikke hovedet i busken!

  Hvem er chef-studs for denne udmelding / tiltag? Håber det er en ren misforståelse, – hvis ikke må Medieskolernes bestyrelse jo behandle denne irrationelle manøvre a.s.a.p…

 2. Laust
  25. januar 2012 on 22:08

  Måske mener de nye elever bare, at de selv har mere at byde på end hvad DFF kan give dem. Måske ser de nye elever forbundet som et forældet organ der har for svært ved at følge med tiden. Tiderne ændrer sig, og det kan for unge fotografer give et stærkere signal hvis de allerede fra starten tør vise at de er uafhængige, og selv kan køre showet. For i modsætning til hvad Jens Erik Bæk skriver, så er fotobranchen altså ikke nogen “meget, meget lille branche”. Jo, måske i Danmark, men som nystartet fotograf i år 2012 er det slet ikke relevant at tænke på branchen som bundet til nationen. Når man er fotograf i dag, er man global. Og man tænker globalt. Man færdes på internettet, og man kommunikerer på engelsk. For branchen er simpelthen for hård, hvis man ikke med det samme som nyuddannet begynder at spejde efter nye jagtmarker.
  En anerkendelse fra forbundet er flot – hvis man altså allerede er fast forankret i branchen. Hvis man lige har forladt redden, er der større signal i at vise at man tør bryde med det vante og det der allerede er prøvet før, og vise hele verden at man kan noget, som ingen andre kan. Heller ingen i Dansk Fotografisk Forening.

 3. Bent
  25. januar 2012 on 22:28

  Kære Laust, vi er bestemt ikke et forbund (vi er en interesseorganisation for professionelle fotografer) og slet ikke “kun” nationalt tænkende, derfor arbejder vi konstant på at få de unge fotografer med på vognen, og tænke som én helhed i branchen, fortsat uddanne sig, tage ud i verden og skabe nye kontakter, søge inspiration og til stadighed opretholde sit netværk.
  At tro vi er en “gammel stor støvet hellig dansk ko” der ikke følger med tiden, er helt forkert.
  dff arbejder konstant for at forbedre fotografernes fremtid lokalt, nationalt og internationalt f.eks. igennem FEP (over 50.000 fotografer i europa) og PPA (over 22.000 professionelle fotografer i USA) samt Copydan & Billedkunst i DK. Vi arrangere konferencer, seminarer og workshops med udenlandske og danske fotografer.
  Det er alt dette som FotografElevPrisen fra dff giver mulighed for at modtageren af prisen kan smage på – kvit og frit – uden forpligtelser.
  Men eleverne i Viborg har fravalgt denne mulighed – hvorfor ?
  At påstå at fotobranchen ikke er en meget, meget lille branche . . . Det er den altså, jeg har været i den nationale og internationale del af branchen (som leverandør) i mere end 20 år – og jeg kan kun bekræfte at branchen er meget, meget lille.

 4. Michael Grøn
  25. januar 2012 on 23:00

  For ganske kort tid fremstod medieskolen i Viborg under Gunnar Byskovs ledelse med ‘Let’s Talk’, (bl.a. i samarbejde med dff), som det sted eller det forum, hvor alle fotografer uanset tilhørsforhold skulle (kunne) mødes, diskutere fremtiden og finde fælles fodslag.

  Nu er al tale dog for alvor forstummet. Let’s not talk. Eller er det måske Medieskolernes reaktion på, at nogen for nyligen tillod sig at kritisere skolen for at ikke at være perfekt.

  Ja tænk sig, at nogen kan tillade sig det.

  Jeg var faktisk meget forundret over den åbenhed og imødekommenhed, som Medieskolen repræsenteret ved Gunnar Byskov gav udtryk for ved Let’s Talk.

  I sandhed nye toner og måske alligevel håb for at skabe et sammenhold.

  Hvorfor en sådan skepsis?

  Jeg har selv som mester med en elev på skolen oplevet, at selv den mindste kritik af eller spørgen til skolens måde at agere på, har medført en uforholdmæssig og kraftig reaktion.

  Og ve den elev, som har turdet stille spørgsmålstegn ved skolens vedtagne opfattelse af, hvad der er godt og skidt fotografi eller af hvad der er den rigtige eller forkerte måde at gøre tingene på.

  Nej, vi alene vide. Dixit.

  Måske det var tiden at komme ned fra Elfenbenstårnet, og prøve at forholde sig til virkeligheden.

  Nu vælger man så at præge eleverne til at vende sig imod dff. Hvem er man? Jamen, det må medieskolerne jo så svare på. For det kan jo næppe være noget eleverne selv har fundet frem til, eftersom de ikke – så vidt vides – har deltaget i dff-arrangementer.

  Ret beset er det uetisk at føre sine elever i felten for en sag, som har sit udspring i helt andre forhold: nemlig at dff ikke har villet udskrive en blanko-check til at støtte Medieskolen i forskellige sager i de sidste par år.

  Man kan med rette hævde, at verden er stor, men det gør ikke branchen større, heller ikke set i et internationalt perspektiv. Men en global branche betyder ikke kun flere muligheder, men også at der er flere internationale fotografer der slås om et faldende marked, og flere udbyder på et faldende marked betyder lavere priser.

  Fint, prisværdigt og modigt at den enkelte fotograf søger udfordringer uden for landets grænser, men man skal stadig kommunikere i branche, der både er hård og global.

  Verden kommunikerer på engelsk, og kommunikere er ‘the operative word’ og hvis man ikke har forstået, at man ikke kan ‘go it alone’, så lærer man det nok hen ad vejen.

  Forbundet (som nu altså er en forening) er en blandt flere mulige platform for at kommunikere eller ‘networke’. Og networking er måden at overleve på. Kannibalisering er ikke.

  Men hvor fedt og modent at skolen opfordrer til splittelse og et ‘survival of the fittest’-approach. Nuvel, man kan trække hesten til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Hver mand må gøre sine egne erfaringer. Og man bliver ikke klogere af andres :-)

  Hvis læren fra medieskolen er en inflateret selvopfattelse og hver man for sig selv, som har man på skolen enten ikke fattet eller forstået det budskab, der klart stod efter på Let’s Talk: United we stand, divided we fall!

 5. Peter H
  26. januar 2012 on 00:14

  Godt sagt Michael, – kan genkende mange af dine pointer fra egne erfaringer.

  Spørgsmålet er hvad den fotografiske branche – her, globalt eller om landsbykæret – roterer omkring?

  I mine øje er det egentlig hverken enkeltpersoner, organisationer eller institutioner, men derimod rundt om udviklingen af det arbejde og de ydelser vi producerer.

  Og som du påpeger så klart er det dermed umuligt at udvikle sig fagligt flot klædt ud i kejserens klæ’r og placeret i en selvforvaltet glasklokke…..

  Der er ikke noget at tabe ved at tage imod vores pris til eleverne…hvorfor så afvise den?

  Hvis det største unge hotshot i vores branche løber med prisen og straks efter befinder sig til bureau-møde i New York er der nok ikke den store chance for at få smidt “…oh, it’s you that won that hillbilly-award-thing from the photographers guild in Denmark, isn’t it..”?

 6. Svend Christensen
  26. januar 2012 on 00:16

  Det er dog den dårligste nyhed i meget lang tid.
  Det er næppe eleverne der selv har fundet på dette tiltag og det fremmer ikke nogen overhovedet at grave grøfter. Hvis der er en konflikt så få den dog frem i lyset istedet og få det diskuteret, måske andre input kunne være fornuftige og nå frem til fælles fodslag.
  Dette er ødelæggende for alle
  Svend

 7. Jørgen Brandt
  26. januar 2012 on 08:44

  En skam og uforståeligt, men hvad er elevernes egen begrundelse for det?

  En godt skoleforløb, som jeg håber eleverne har haft det, burde vise at udvikling kommer gennem den enkeltes reflekteren over oplevelser, ideer og feedback. Feedback er en af de ting man kan opnå i en skoles (ofte) noget lukkede virkelighed. Interaktion med omverdenen, den lille nære såvelsom den større nationale og den helt store internationale, er essentiel for en fortsat udvikling. Efter et skoleophold har man måske en god aktiv interaktion med medstuderende fra den lille verden, men man mangler gode kontakter i den store, man skal opbygge et reelt netværk, der ikke kun er den lille virkelighed, som den på en skole

  DFF er en organisation, der rummer mulighed for mange retninger og feedback, DFFs internationale relationer til FEP osv giver mulighed for nemmere at skabe internationale kontakter og feedback. De muligheder kommer via deltagelse og aktiv indflydelse, ikke ved passivitet

  International og national/lokal interaktivitet skaber også mulighed for feedback og udvikling, og man finder da meget på nettet ….. Men man finder ikke altid de direkte relationer der kan skabe udvikling. Der er ikke meget feedback i blot at se på andres billeder, der skal også debat til….

  Interaktion på godt og skidt har for mig skabt den bedste grobund for udvikling – ville ikke have væet foruden den feedback kontakten til mange andre fotografer har givet i udviklingen af min egen “stil”

  Held og lykke til de nye, men hvorfor ikke benytte hele paletten af muligheder for udvikling. DFF er en god platform for muligheder, der for jer unge nye åbnes på meget fordelagtige vilkår. Prøv den og se om den kan bruges … Den er det værd!

 8. Sisse
  26. januar 2012 on 09:55

  Hvor kan man læse hele brevet? Man kan næppe kommentere på brevet uden at have al information tilgængeligt.

 9. Helle S. Andersen
  26. januar 2012 on 10:08

  Jeg er uforstående, som Sisse… Har Gunnar på vegne af eleverne frasagt sig æren (og pengene… det er vist kr. 10.000,-) eller har eleverne selv gjort det ???
  Kan vi se brevet ?
  Kan elverne selv komme på banen med argumenter – og er Laust en af dem…?
  Stor eller lille branche – Danmark eller verden, hvem vil ikke gerne kunne rejse og udvikle sig fagligt, helt gratis…???
  Det lyder som om nogen har fået noget helt galt i halsen.

 10. De 14 fotografer
  26. januar 2012 on 10:49

  Kære DFF.

  Hermed en lille forklaring.
  Vi er overrasket over at vores beslutning kan skabe så meget vrede og fjendtlighed, og vil gerne starte med at sige at alt de kommende ord er 100% vores egen beslutning og kommer ikke fra Medieskolerne.

  - VORES VALG
  Vi vil gerne tage skarp afstand fra al kritik af Medieskolerne og lærerne, og tankegangen om at dette er deres idé. Vi har som klasse besluttet at dette ikke er noget for os, og blev faktisk mødt med skepsis fra skolen, men dog en respekt for vores valg. Vi synes også at det er ærgeligt at DFF kan tro at vi, 14 voksne mennesker, ikke kan tage en beslutning og et valg selv, men blot lader sig manipulere af en fiktiv holdning på fotografuddannelsen.

  Vi kan endda sige at da vi tog kontakt til DFF, blev vi mødt med undren men dog en accept fra formanden, og ingen vrede. Blot en indadvendt tanke omkring at DFF mon tilbød os noget irrellevant.

  - NEJ TAK
  Vi har valgt at takke nej til DFFs pris. Prisen, et medlemsskab af DFF, er som udgangspunkt ikke noget som vi pt. finder interessant og aktuelt. Derfor synes vi også at det ville være unfair, både over for os selv og DFF, at modtage en pris og et medlemsskab, som ingen af os ønsker.
  Vi har, efter 4 års uddannelse på både skolen og i virksomhederne, et stort og godt netværk, både nationalt og internationalt på tværs af årgangene og brancher. Dette stærke netværk er måske også grunden til at mange nyuddannede fotografer ikke ser DFF som et relevant tilbud.

  - BRANCHEN
  Vi er 14 fotografer som primært er udlært hos reklamefotografer. Kun meget få af vores lærerpladser har tilknytning til DFF. Der findes rigtig mange store fotografer i Danmark, som ikke har tilknytning til DFF, og vi må også bare sige at branchen i Danmark er større end DFF. Derfor synes vi det er hårde udmeldinger, at vi skal kaldes “generationen som snublede” og “dem som vendte DFF ryggen”.

  Vi synes det er grebet helt forkert an, at dette angreb kommer. Hvis DFF mener at de er et godt tilbud til os, så burde man have taget kontakt til os, for at høre hvad årsagen til vores fravalg er, frem for blot at handle i vrede og opildne til kritik af fotografuddannelsen.

  venlig hilsen
  De 14 fotografer

  Jesper Rais
  Martin Schubert
  David Castro
  Michael Boe Laigaard
  Hrobjartur Sigurdsson
  Jóna Astrid Lambastein
  Gitte Post
  Line Holm
  Michael Wils
  Nick Degn
  Jesper Grønnemark
  Kasper Sveistrup Andersen
  Hörður Ingason
  Stefan Wessel

 11. Janus á Argjahøvda
  26. januar 2012 on 11:33

  Kære alle

  Jeg kan godt sætte mig ind i at man siger nej tak, hvis man ikke ved hvad DFF står for og hvad DFF kan tilbyde.

  Jeg ser det ikke som at det er eleverne / nye fotografer der har problemet.

  Det er os i DFF der ikke formår at fortælle dem hvad vi kan tilbyde dem og hvad de går glip af.

  Måske er det på tide at se på hvad andre tænker om os i DFF ude fra og se på hvad vi selv kan gøre for at rette op på det.

 12. Bent
  26. januar 2012 on 13:03

  Tak for den “korte forklarring”, men jeg kontaktede én af de 14 elever inden brevet fra formanden Jens Erik Bæk blev lagt på vores site, og sendt til Medieskolerne.
  Dette for at sikre os at der ikke var tale om en misforståelse, da henvendelsen fra jer til dff kom via én af lærerne på Medieskolen i Viborg.
  At holdet ikke ønsker at modtage en anderkendelse fra verdens ældste fotografiske forening undre mig, bl.a. at det åbentbart ikke er gået op for jer hvad Dansk Fotografisk Forening står for og hvad vi tilbyder og repræsenterer.
  At sige nej tak til dff FotografElevPrisen prisen, uden at sætte sig ind i hvilke muligheder den giver modtageren, uden at tænke over konsekvenserne på længere sigt og uden at tænke over hvor stor betydning det har at stå samme omkring de vigtige spørgsmål som f.eks. ophavsret.
  dff er én af 3 danske org. som arbejder via Copydan for at opretholder og varetage medlemmernes / fotografernes ophavsret, hvilket er en af de vigtigste grundsten i dansk fotografi.
  Hvad dff står for i dag er langt fra hvad dff var for blot få år siden, og i den forbindelse inviteres vi på samme måde som DJ:F til at komme på Medieskolen for at infomere og give indblik i hvilke muligheder der tilbydes bl.a. selvuddannelse via Kvalifikations systemet i DK (efter internationale specifikationer), Billedkonkurrencer i DK + EU, netværk´s møder på tværs af kompetenceområder, seminar med danske kollegaer & udenlandske fotografer, salg og markedsførringskurser, studieture til bl.a. PPA, FEP, PMA, WPPI, SWPP, Photokina m.v. samt PhotoTour med kollegabesøg og inspiration i bl.a. Irland, Italien, England, Færøerne, USA
  Bestyrelsen for dff har tilbudt fotografskolerne/eleverne ved flere lejligheder, at oprette en “dff-elevgruppe” hvor det er tanken at eleverne selv kan få eget website, egen billedkonkurrence, egnen legeplads og studieture m.v. – det er kun fantasien der sætter begrænsninger
  - desværre har der endnu ikke vist sig intresserede elever som vil tage ansvar og yde en indsats for at få en sådan gruppe stablet på benene.
  Jeg håber at denne debat kan få sat gang i en flok initiativtagere blandt de nuværende fotografelever på skolerne i København , Århus & Viborg. Send blot en mail til dff – vi er helt klar til at yde en indsats.

 13. Vagn-Ebbe Kier
  26. januar 2012 on 15:38

  Indlægget fra de ny fotografer er kærkomment og giver opfordring til tiltrængt selvransagelse hos os alle med mange år i branchen.

  Nej tak til ”præmien” er sagt i tankevækkende enighed af fotografer som har befundet sig i branchen i 4 år, så det er bestemt ikke helt nye som blot er kommet ind fra højre.

  Jeg havde, sammen med to yngre fotografer for et par år siden ”fornøjelsen” at være dommer for DFF´s årlige præmieuddeling.

  Helt ærligt var vi alle tre nogenlunde enige om det middelmådige i indholdet og udtryksformen. Der var det stive uemotionelle (flere) opstillede billede af brudeparret på den lokale fabriks nye ståltrappe og sågar også ”Den grædende dreng” (som jeg syntes var så kitchet at det var godt) og flere billeder med den klassiske ovedrevne softning ud mod kanten. Der var dog et par gode billeder ud fra genren, men jeg befandt mig ikke rigtigt i det årti der var aktuelt. Men det var pænt klæbet op.

  Bestyrelsen kiggede nogenlunde stille med og påhørte dommernes vurderinger og var ikke helt enige i dommernes fælles valg.

  Da vi som dommere faldt for et fint reportageagtigt lidt uskarpt sort hvid billede, indsendt af et yngre medlem skabte det nærmest en chokbølge blandt de tilstedeværende. Valget var grænseoverskridende for den ”standard” som var historisk gældende.

  At DFF er verden ældste fotografiske forening bør ikke tages så bogstaveligt at mange billeder fremstår som moderne stillestående daguerreotypier.

  Bent gør et godt arbejde for at arrangere tidsvarende arrangementer som kan inspirere til nytænkning, men om medlemmerne tager den udfordring op er vel ikke hans ansvar.

  Alt dette er ikke sagt for at være negativ, men af oprigtig kærlighed til fotograffaget. Vi kan alle tåle en opsang og modspil, det kan vi kun blive bedre af.

 14. Daniel Weinreich
  26. januar 2012 on 16:43

  Synes umiddelbart DFF skal acceptere de 14 fotografers valg. Det står jo klart at de har taget en beslutning de holder ved.

  Nu har jeg selv kendskab til vindere der ikke føler de har fået noget ud af prisen. Og når de historier er i omløb er det måske ikke så underligt at de frabeder sig DFF’s opmærksomhed ved deres afslutning.

  Så som nogle af jer skriver. Kunne det måske være starten for DFF at se lidt indad og på hvad de tilbyder.

 15. Thomas Busk
  26. januar 2012 on 16:48

  Hej

  Jeg må desværre give Vagn ret og sige det er ikke meget DFF har kunne tilbyde de sidste mange år, ud over medlemskab med adgang til Image 2use..

  Har selv været medlem en årrække, men meldte mig ud, da de fleste udstillinger og præmier netop gik til vaseline tonede bryllupsbilleder og ikke noget fornyende billedesprog, mindede lidt om den lokale fotoklub.

  Det er derfor ikke nogen overraskelse at nye fotografer slet ikke kan se sig selv i denne forening, jeg har ikke set nogen fornyelse i DFF i mange år og tror de skal oppe sig hvis det skal blive interessant at være medlem.

  Taget hatten af for de 14 elever der tør sige fra og tage debatten og ikke bare takker ja tak til pengene i disse tider …..

 16. Knudsen
  26. januar 2012 on 17:31

  Kan se at Peter Thornvig fra DJ har skrevet 2 små artikler inde på DJ:Fotograferne. Disse har jeg tilladt mig at copy+paste ind her, da jeg synes de også fortjener en plads:

  ——————–
  PÆNT NEJ TAK TIL DFF UDLØSER VREDE

  Dagen igennem har indlæg og debat på DFF’s webside svunget pisken over de 14 afganselever fra Medieskolerne i Viborg, der har frabedt sig DFFs tilstedeværelse omkring afslutningen på deres uddannelse.

  Åbent brev fra DFF til eleverne
  Elevernes holdning, har fået DFFs formand Jens Erik Bæk til at reager med et åbent brev til eleverne at de ikke ønsker at DFF deltager i festlighederne ved deres afgangsprøver.

  På DFFs hjemmeside skriver formanden og fotografmester Jens Erik Bæk om elevernes valg blandt andet: ”Om denne årgang så skal blive ‘generationen der snublede i starten’ eller ‘de overlevende’ vil tiden vise”.

  Der til er der fra DFF medlemmer samme sted kommet en række knubbede kommentarer i debatten og beskyldninger om Medieskolernes rolle i sagen.

  Skideballe fra DFF
  En af de 14 elever, der ønsker at være anonym, fortæller at han før DFFs åbne brev til eleverne, havde fået en opringning fra DFFs foreningschef Bent Nygaard

  Da opringningen åbenbar ikke fik ændret holdningen om DFFs rolle omkring elevernes afgang, endte samtalen med at ”elevernes handling havde konsekvenser for kommende elevhold ” og at ”man ville gå videre med sagen over for skolen”.

  De 14 elever,der om et øjeblik er på jobmarkedet, er et voksne hold med en gennemsnitsalder på 27, hvor flere er gift, har børn og en anden uddannels bag sig.

  Svar med begge ben på jorden
  Eleverne der alle er medlem af DJ:Fotograferne, fortæller selv: ”Vi har valgt at takke nej til DFFs pris. Prisen, et medlemsskab af DFF, er som udgangspunkt ikke noget som vi pt. finder interessant og aktuelt. Derfor synes vi også at det ville være unfair, både over for os selv og DFF, at modtage en pris og et medlemsskab, som ingen af os ønsker.”

  ”Vi har, efter 4 års uddannelse på både skolen og i virksomhederne, et stort og godt netværk, både nationalt og internationalt på tværs af årgangene og brancher. Dette stærke netværk er måske også grunden til at mange nyuddannede fotografer ikke ser DFF som et relevant tilbud.”
  ——————–

  ——————–
  FAGLIG KOMMENTAR: MANGEL PÅ MODPART

  Med transformationen i Dansk Fotografisk Forening fra en veldefineret part i fotograffager til interesseorganisation, hvor medlemstilgang er berettigelsen, har faget miste det ene ben…

  Det kan lyde helt paradoksal at jeg som formand for DJ:Fotograferne lige frem efterlyser en veldefineret modpart i fotograffaget. Men vi mangler den part der tydeligt tegner den del af fager, der udgøres af de firmaer hvor mange af vores medlemmer arbejder som fastansatte eller freelancere.

  Selv om vi aldrig kommer til at elske de arbejdsgivere DJ året igennem lægger arm med, så har en veldefineret modpart den fordel for begge parter, at der er ét sted, hvor man kan føre dialogen – især om de mange ting, der ikke gør ondt i tegnebøgerne. Uddannelser, faglige færdselsregler og så videre.

  Sådan en modpart, et nyt eller renoveret ben om man vil, kunne fotograffaget godt bruge, i stedet for en interesseforening uden faglig profil, der forsøge at konkurrere med DJ om medlemmer som freelancere, ansatte og elever.

  Reaktionerne i den aktuelle sag, hvor14 afgangselever fra Medieskolerne i Viborg har frabedt sig DDFs tilstedeværelse, mere end antyder at eleverne ikke selv står bag deres holdninger… Det bør kalde på en uforbeholden undskyldning til både elever og skolen, der er inddraget som part i sagen.

  DJ er altid åben for dialog og samarbejde. Når bølgerne har lagt sig, vil sagen forhåbentlig også medføre en fornuftig dialog ud fra de behov og veldefinere forskelligheder, man hver i sær tjene fag og udøvere bedst.
  ——————–

 17. Bent
  26. januar 2012 on 17:57

  Hej Thomas, har du set mit indlæg længere oppe i tråden ?
  Som nævnt er det “gamle dff” støvet meget af og arbejder på rigtigt mange nye tiltag. Image2use er blot ét af mange muligheder.

 18. Werner Frandsen
  26. januar 2012 on 18:07

  @Bent

  Det hjælper jo ikke noget når støvet stadig ligger tomme tykt,
  Over hele DFF

 19. Tomas
  26. januar 2012 on 23:56

  Hej alle

  Jeg er lidt forvirret over al det postyr omkring forholdet mellem de 14 uddannede fotografer og DFF.

  Men før jeg går videre, vil jeg lige ønske de alle 14 – og hvis der er flere, så også dem – hjertelig tillykke med uddannelsen.

  Jeg vil gerne spørge om hvorfor man frabad DFFs deltagelse.
  Det kan ikke være fordi man synes at DFF er for gammel og støvet, for så kunne man være ligeglad. Der må være en grund til at man har sagt “vi vil ikke se jer…” Jeg håber ikke at det er pga kritikken fra DFF. Det behøver man ikke være overfølsom for og være ligeglad med.
  Og hvorfor sige nej til en pris, uanset om hvis det skulle komme fra en uinteressant forening. Der må være en grund til at man sagde nej til, for ellers kunne man bare sige: Tak for det… Og i den mindste være glad for de 10.000 kr. til en fed objektiv :-)

  Jeg selv er glad for at være medlem hos DFF, da jeg som “gammel uddannet” fotograf har fået bedre muligheder for at følge med hvad der sker blandt fotografeleverne. Jeg synes at det er meget vigtigt at DFF følger med i elevernes udvikling og tankegang.
  Hvilket også er derfor at DFF kom med udsagn om at DFF synes at uddannelsen blev for ringe – til trods for at det var en forkert påstand. Men man skal man se det som at DFF er interesseret i uddannelsen. Samtidigt også så betyder det at DFF og medieskolerne skal kommunikere bedre sammen.
  Men det betyder så også at man skal kunne tåle kritik og misforståelser.

  Godt nok har 14 elever sagt nej tak til at tage imod DFFs håndstrækning – om det er pga DFF er for støvet eller om det er pga DFF kritik af uddannelsen – så synes jeg at de 14 elever skal komme med et bud på hvad DFF skal forbedre.
  Og lad os sammen lave visioner for DFF. Det er de 14 elever og de kommende elever som er vigtige.

  Mange hilsner
  Tomas – p.s. til jer 14 elever, så vil jeg lige fortælle at vi har haft de samme lærere. Sjovt ikk. Lad os snakke om det sammen!

 20. Svend Christensen
  27. januar 2012 on 00:45

  Jeg undrer mig MEGET over hvad dette går ud på! Jeg har været medlem af DFF i mange år, men de sidste 3-4 år er der kommet turbo på og hvorfor kommer denne “opstand” så nu?? Hvorfor bakker “vores egne gamle” lærere ikke op om DFF?? Jeg har både tillid og tiltro til jer, men hvor pokker ligger uoverensstemmelserne henne?? Jeg nægter at tro på, at man siger nej til noget positivt og anerkendelse…..ergo må der ligge noget andet bag, som vi ikke kender til!!!! HVAD DOG?????????? HVORFOR vælger 14 nyuddannede at “sætte” sig op mod de evt arbejdsgivere de skal ud og søge job hos??? Det gør man vel ikke uden der ligger noget bag, MEN HVAD??????????

 21. Michael Jørgensen
  27. januar 2012 on 07:47

  Den indignation som dff lægger for dagen er trist og noget upassende!

  Handler det ikke om respekt for det frie valg ?
  Eller mangel på samme.

  Som udgangspunkt så er dff en af flere interesse foreninger som har sine visioner lige som en del andre foreninger.

  Hvis man har fået et “nej tak” så må dff respekter dette.

  Hvis eks.vis pressefotograf forbundet valgte at give samme”gave” som dff, til eleverne fra Viborg, ville det så ikke også være et forsøg på at “høste” medlemmer til en interesse forening?

  Eller hvis man forestillede sig at man med bevæggrund i samme tilbød eleverne en “gave” som medlemskab i et politisk parti?

  Dff kunne fr3emadrettet gøre meget andet og bedre for at bidrage til fotografiets muligheder og få flere medlemmer. Der mangler udvikling og visioner i forhold til den verden som vi alle lever i.

 22. Tomas
  27. januar 2012 on 12:55

  Michael Jørgensen. Du har selvfølgelig ret.
  Men det er ikke det det handler om!

  DFF reagerer fordi der lugter af mere end bare et “nej tak”. Og det vil DFF af respekt for eleverne, medieskolerne og DFFs medlemmer gerne have udredt.

  Du nævner til sidst at DFF skulle gøre meget andet og bedre for at bidrage til fotografiets muligheder.
  Hvad med at komme med og vær med til at udvikle det, end at sidde på den anden side og være vred.

  P.S.
  Pressefotograf forbundet har deres priser, som gives til uddannede pressefotografer – bare så du ved det.

 23. Jens Erik Bæk
  27. januar 2012 on 16:33

  Kære Peter Thornvig !

  På basis af “Knudsen”s indlæg i debatten med copy-pastede bemærkninger fra din hånd, synes jeg, at det er på sin 
  plads at få manet en kæmpe misforståelse i jorden:
  dff er ikke en politisk- eller markedsparts-fagorganisation.
  Vi er en entusiastisk faglig forening af danske erhvervsfotografer.
  Her er ingen officiel rød front.
  Her er faglig sparring og udvikling.
  Så glem alt om “veldefineret modpart” og arbejdsgivere, der kan lægges arm med.

  dff’s medlemmer er en bred vifte af kvinder, mænd, ældre, unge, arbejdsgivere, ansatte osv. (som man nu kan kategorisere
  mennesker);  men alle med det tilfælles, at vi er glødende fotografer.

  Vi vil samarbejde.  
  Og når du nu selv siger:  ”DJ er altid åben for dialog og samarbejde”;  så lad os dog komme i gang !

  Selv med briller på er det svært at se et væsentligt modsætningsforhold.
  Ikke at der ikke er forskelle;  men DJ og dff er ikke enten eller !

  De bedste faglige hilsner til alle

  Jens Erik Bæk

 24. Jens Erik Bæk
  27. januar 2012 on 16:36

  Kære  ”De 14 fotografer” !

  Tak for jeres svar med uddybende begrundelse.

  Jeg må straks bemærke:  I tog ikke (som påstået) kontakt til undertegnede eller dff !   Jeg blev ringet op
  af Bertel Stokholm,  som jeg opfatter som skolens repræsentant.  Ikke af jer !
  Og ganske rigtigt  -  som I skriver  -  jeg blev ikke vred, men modtog meddelelsen om jeres fravalg af Viggo-prisen
  med ærgrelse, forundring og selvfølgelig accept.
  Absolut ingen vrede.
  Og derved bliver det.

  Essensen af min efterfølgende skriftlige kommentar er;  at vi i dff er bekymrede over, at man kan se så meget, tykt støv
  med bind for øjnene.

  4 års uddannelse føles uden tvivl som rigtig, rigtig meget for jer  -  men tro mig, det er i virkeligheden ganske lidt.
  Uddannelse varer ved resten af jeres liv.
  Og det er bl.a. der, at dff tegner billedet !

  Det er ikke, som påstået, en hård udmelding at sige; I vender dff ryggen  -  
  Det ville derimod være en hård udmelding at sige; I vender  ryggen til en fremstrakt hånd.
  Alligevel er det det,  I gør !
  Men jeg kan forsikre alle, at hånden forbliver fremstrakt.

  dff har også brug for flere selvstændige, beslutsomme, voksne mennesker som jer, der måske kan gøre en forskel
  og påvirke gode kolleger.

  Endnu en gang velkommen

  De bedste faglige hilsner til alle

  Jens Erik Bæk

 25. Michael Jørgensen
  27. januar 2012 on 17:54

  “Tomas”

  Jeg har ingen lyst, eller tid til at være medlem i DFF!

  Det er korrekt at der er priser i Pressefotograf forbundet, og her uddeles de, uden “bagtanke” eller lign om at kapre medlemmer, for her er det medlemmerne der er med i div. konkurrencer.

  Jeg ser denne problematik mere som at man i DFF burde rette kraterne indadtil og interne reflekterer over denne situation og “nej tak”

  Syntes at man i denne sag skyder sig selv i foden med denne form for kritik og indignation.

 26. Tomas
  28. januar 2012 on 00:22

  Michael-
  Hvis du ikke har lyst eller tid til at være medlem, er det dit valg. Du bestemmer selvfølgelig selv.

  Men dog har du på forundret vis lyst og tid til at være vred på DFF, deltage i debatten her. Og enddog sige nej til at DFF kan deltage til afslutningen.
  Hvis du virkelig var ligeglad, ville du være upåvirket af det, men nej, det er du ikke.

  Og så er du helt ude i rampen, når du får det til at lyde som om at DFF har bagtanke med prisen og vil kapre medlemmer.

  Prøv at se det sådan, at konkurrencerne, work shops og kvalifikationskursene som en slags sport, hvor vi kan bruge det som inspiration!

  Jens Erik Bæk siger nemlig meget godt, at man bliver aldrig færdig med at uddanne sig. Og DFF er nemlig en forening hvor vi mødes og sparrer og deltager til work shops sammen.

  Men jeg ønsker dig selvfølgelig al mulig held og lykke, og hvis du en dag får tid og lyst til at få sparring og al mulig andet, er du altid velkommen, som Jens siger!

  Til Jens:
  Kunne DFF evt. tage kontakt med uddannelsesstederne og holde et møde om hvad DFF kan bidrage til uddannelsen.
  Jeg vil tro at det vil være godt hvis selvstændige kunne komme som gæstelærere og fortælle om arbejdet som fotograf, hvordan vi markedsfører, kommunikation m.m. Og også tilbyde work shop for eleverne, når vi også har work shop før eller efter – eller sammen.

  Mvh
  Tomas

 27. Gunner Byskov
  28. januar 2012 on 20:55

  I hele historien omkring de 14 svendeprøveelever, der frasiger sig muligheden for at få en pris fra dff, er der flere ting, der undrer mig.

  For det første er det af mig uransagelige grunde åbenbart vanskeligt for adskillige at forestille sig, at uddannede fotografer kan træffe en beslutning selv. Svend Christensen mener, at “…det er næppe eleverne der selv har fundet på dette tiltag” og Tomas synes “…der lugter af mere end bare et “nej tak” “(uden dog at antyde hvad det skulle være). Helle S. Andersen lader til at kunne forestille sig, at min ringe person skulle være involveret, mens Michael Grøn direkte anklager os for at “…præge eleverne til at vende sig mod dff”!

  Jeg kan ikke bedre end eleverne selv forklare, at Medieskolerne og lærerne absolut intet har at gøre med den beslutning. Det er helt og aldeles elevernes egen afgørelse, og på elevernes vegne føler jeg mig noget krænket over den manglende tiltro til, at disse 14 fagpersoner kan træffe en beslutning selv. Eller at de, som Michael Grøn mere end antyder, vil lade sig føre i felten af nogen, der vist skal være de onde lærere på Medieskolerne. Det forekommer at være en ualmindelig mangel på tiltro til kommende kollegers selvstændighed og dømmekraft – og en perfiditet overfor deres lærere.

  For det andet er jeg forundret over at se klichéen om elfenbenstårnet blive trukket af stalden. Hvis nogen oplever Medieskolerne som højt hævet over dem, kan det kun skyldes, at de har gravet sig så dybt ned i en grøft, at alt på jordoverfladen ligner et tårn.
  Vi har ikke noget problem med at tumle virkeligheden. Faktisk befinder vi os godt i den, og hverken den nationale eller globale virkelighed er fremmed for os. Hvis nogen skulle være i tvivl om det, kan de bare spørge eleverne, der løbende vurderer vores arbejde og indtil nu har udtalt en endda meget stor tilfredshed med den uddannelse, de får på Medieskolerne. Den gør dem klar til at gå direkte ud og tage et job eller starte op selv – og er det ikke det, det drejer sig om?

  For det tredie er jeg dybt forundret over, at nogen kan forestille sig, at vi skulle have nogen som helst grund til at sige fra over for dff. Tværtimod. Vi har gennem årene haft et problemfrit samarbejde med bestyrelsen i dff, og vi har hvert år afsat tid til at lade dff præsentere foreningens arbejde for de nystartede elever.
  Senest har vi haft stor fornøjelse af Viborgdagene i 2011, med Let’s Talk! dagen som et særligt visionært fælles initiativ. Lige nu er vi i fuld gang med at arrangere det tilsvarende i 2012, og vi kan da godt varsle, at Viborgdagene i 2012 finder sted fra d. 26. – 30. marts, og Let’s Talk! bliver søsat med et særdeles relevant tema d. 28. marts.
  Vi har meget at være fælles om, og det er naturligvis vores hensigt at dyrke dette fællesskab, og vi glæder os til at se jer på Medieskolerne i uge 13.

  Venlig hilsen

  Gunner Byskov

 28. peter
  1. februar 2012 on 11:52

  Hej DFF

  “DFF er for gamle portrætfotografer der lige har lært en lille smule photoshop!!”
  Det er en påstand, vi i min omgangskreds er enige om.

  Nu har de 14 nye fotografer fra viborg pænt takket nej til jeres trofæ med tilhørende medlemskab og gratis kurser. Det forstår jeg godt.

  I vil gerne forny jer, og tilbyde noget til alle de nye fotografer der gerne skulle blive medlem af DFF.
  Hvordan har I tænkt jer at gøre det.?

  Hvis man tager et kig på jeres hjemmeside finder man afgangsbilleder fra KTS, og lidt længere nede på siden Årets fotograf 2011/2012.

  Undskyld tror DFF at de nye elever fra KTS/Viborg vil se op de klassiske portrætfotos der har vundet Årets fotografpris. Der er småbørn i salatblade.

  vh Peter

 29. RagneKristine Sigmond
  1. februar 2012 on 21:20

  Så har bølgene lagt sig en smule, eleverne har alle 14 bestået deres eksamen, og for en fotograflærer, som har fulgt dem de tre første af uddannelsens i alt fire skoleperioder, så har det været en fantastisk rejse at følge dem fra sidelinien.

  Jeg har nu undervist på fotografskolen i snart 6 år, og er meget glad for det valg jeg engang tog: At flytte til Danmark for at undervise på en skole, hvor jeg engang selv var meget tilfreds med at kunne være elev. Og udover at jævnligt sørge for, at jeg får inspiration fra fotoevents i både ind- og udland (som f.eks dff-events ), så vil jeg sige, at dette med at omgås motiverede elever, som har et intenst ønske om hele tiden at blive bedre, er meget motiverende for mig og min egen udvikling som fotograf.
  Som fotograflærer bliver jeg daglig eksponeret for mange elevers forskellige kreative hoveder og fotograferingsstile som følge af deres forskellige baggrunde, personlighed og indflydelse fra de forskellige lærepladser. Eleverne udfordrer hinanden hele vejen, og i sidste ende står de dér stolte og selvstændige med et svendebrev i hånden. Det er derfor med erhvervstolthed og kærlighed til min arbejdsplads, at jeg den sidste uge har fundet det ret sårende at læse flere af dff-medlemmernes mistænksomme kommentarer til skolens rolle i “nej tak”-sagen.

  Der er da mange af jer som jeg har haft en hyggelig snak med de gange, jeg har deltaget i dff-arrangementer (alt fra at være dommer i årskonkurrencer til at deltage i inspirationsmøder og arrangementer i samarbejde med skolen), og det er ikke fri for, at jeg tager alle de påstande, der kastes ud, lidt personligt.
  Hvad har vi gjort? må jeg spørge. Eleverne spurgte mig da også undrende sidste uge: “Hvad har I gjort dff, for at de svarer på denne måde?” Og jeg må bare trække opgivende på skuldrene og svare, at jeg simpelthen ikke ved det, men at det jo heldigvis lader til kun at være et fåtal af medlemmerne, der farer frem med beskyldninger.

  Mine tanker føres så lidt nedslående til de elever, der det sidste år har hørt nogle dff-medlemmer snakke skidt om skolen. Det har gjort dem oprigtigt kede af det, men de har ikke mødt nogen større forståelse hos modparten, når de prøver at forsvare skolen. Skolen, et sted de er glade for at være! Denne negative omtale vil jeg da bestemt tro ikke bidrager til hyggelige assosiationer med dff, og det er trist.

  Er jeg for naiv når jeg ærligt spørger, om vi ikke bare kan være venner alle sammen og nyde hvad alle parter kan tilbyde med hensyn til at fremme udviklingen indenfor fotograffaget? Sammen er vi stærke, og vi er nødt til at være stærke nu.
  Jeg er ikke fremmed for som noget ganske naturligt at opsøge arrangementer i regi af et fotografforbund i et nyt land, da jeg har en mangeårig baggrund som medlem i Norges fotografforbund, og jeg har haft stor glæde af alt, hvad de har arrangeret af interessante events der.
  Jeg synes dff har gennemgået et løft med de arrangementer, de har haft de sidste år, og jeg har også allerede haft stor fornøjelse af de dff-arrangementer, jeg har deltaget i her i landet.
  Det er den rigtige vej at gå, og jeg vil blive ved med at holde øje med nye dff-arrangementer. Jeg vil så også foreslå, at foreningen på hjemmesiden og andre steder skal blive bedre til at oplyse medlemmer om andre fotografevents end dét, der sker hos dff. Det kunne være lyskurser på Medieskolerne og de spændende arrangementer i Fotografisk salon/Aarhus, internationale festivaler og internationale fotokonkurrencer og kunst- og fotoudstillinger osv.
  Set ud i fra et personlig synspunkt, da jeg selv prøver at være alsidig på dette felt, mener jeg det er her man kan skabe mangfoldighed og nyskabende fotografi. Med denne opfordring håber jeg, at Medieskolerne og dff kan fortsætte og udvikle vores samarbejde i god ånd. For dem der stadigvæk har noget på hjerte, så vil jeg opfordre til et kom-og-snak-møde istedet for at sprede nedsættende ord i kulisserne. Det tjener ikke til noget.

  Tak!

 30. Torben Rasmussen
  2. februar 2012 on 11:48

  Hej

  Jeg har nu over de seneste dage fulgt med i hele den skrevne debat, og kan fornemme, at der er mere mellem linierne end at det er 14 elever der har sagt nej tak. Det står dem jo frit for, men jeg tror ikke at der er 14 enige elever , der må være et par stærke personer på holdet der ligesom styre resten.

  Endvidere undre det mig også at så dygtige og selvstændige personer bare står ude på sidelinien og kigger ind på dff og tager for gode varer
  hvad de hører , “at det er gamle støvede portrætfotografer og at der ikke sker en sk…”. Jeg har været med i rigtig mange år og er selv reklamefotograf , og må sige at de sidste 4 – 5 år har der været turbo på med mange gode kurser, på et meget højt plan.

  Så det var måske en ide at følge med i hvad der sker og evt. deltage.
  Det vel altid være lettere at ændre tingene inde fra end at stå ude på sidelinien og være negativ.

  Til Ragne Kristine , et meget fint indlæg , hvor jeg er meget enig.

  Kun gennem dialog og sammenarbejde bliver vi alle bedre.

  Til de 14 elever vil jeg ønske dem alt godt i fremtiden ,og
  vi ses i dff når i nu har været ude i den virkelige verden nogle
  år.

  Med Venlig hilsen
  Torben Rasmussen
  tidligere Reklamefotograferne ApS i Odense

 31. Bent Nygaard Larsen
  2. februar 2012 on 12:21

  Hej “Peter”

  Vi vil meget gerne forklarer dig og din omgangskreds hvad dff står for i dag, men vi kan desværre ikke komme i kontakt med dig.

  Den mail adresse som du har opgivet som afsender i din kommentar, fungere ikke . . . . og du opgiver hverken efternavn eller web site adresse i dit indlæg.

  Derfor kan vi ikke rigtigt komme i kontakt med dig (og din omgangskreds) – så venligst send os en mail direkte.

  I øvrigt ville det måske være en idé at surfe lidt rundt på http://www.dff-photo.dk og udforske hvad dff står for i dag.

  Som skrevet længere oppe i denne tråd, så vil jeg gerne opfordre dig ( -og alle andre ) til at komme med forslag til hvad det er som efterlyses / mangler i dff
  - igen….. send os en mail på dff@dff-photo.dk

  Mvh
  Bent Nygaard Larsen, dff