De Nordamerikanske Indianer

Skrevet af
Danmarks Fotomuseum i Herning har i samarbejde med Den Amerikanske Ambassade arrangeret en fotoudstilling med billeder af de nordamerikanske indianere.
Da den amerikanske fotograf Edward Sheriff Curtis (1868 – 1952) i år 1900 begyndte sine skildringer og fortegnelser over de godt 80 forskellige indianerstammer i Nordamerika havde han ingen anelse om, hvor omfattende et projekt, han havde indladt sig på.
Edward Curtis var betaget af indianernes storhed og værdighed, selv om de på dette tidspunkt allerede var fortrængt til deres reservater. Han ville med sit projekt forsøge at vise indianernes liv før deres kontakt med den hvide mand.
Det skulle vise sig, at Curtis skulle bruge mere end 30 år på sit projekt om indianerne, og det blev til 45.000 fotooptagelser, 10.000 vokscylindere med optagelser af indianernes sprog og musik samt omkring 4.000 sider antropologisk tekst.
Indianer
Det var ikke alene de enestående fotografiske optagelser, der havde Edward Curtis interesse. Han formåede også at opnå dybdegående indsigt i indianernes liv og hverdag med optegnelser over ordforråd, religiøse traditioner, bolig, musik, danse samt beklædning.
Han udfærdigede også fortegnelser over højde og vægt blandt befolkningen samt ritualer i forbindelse med fødsel, bryllup og død. Curtis var desuden i stand til at indsamle oplysninger om indianernes mytologi og spiritisme, hvilket ingen andre forskere tidligere havde formået.
Curtis dybdegående fotografiske skildringer af de nordamerikanske indianere viste på fortrinlig vis den varme og menneskelighed, som disse enestående folkeslag var i besiddelse af.
Dette fotografiske materiale har nu fået en renæssance ved arrangementet af denne fotoudstilling med kopier fra de originale negativer og toning af billederne i den stil og form, som Curtis oprindeligt havde lavet sine billeder.
I forbindelse med fotoudstillingen er der udgivet en bog ”Sacred Legacy” med over 180 billeder af Edward Curtis bedste hverdagsskildringer og portrætter af indianerne.
Udstillingen bliver, som det eneste sted i Danmark kun vist på Danmarks Fotomuseum i Herning, og den kan ses i perioden 4. februar – 13. marts 2011.
Se mere på:  www.fotomuseum.dk

Comments are closed.