Amerikaneren

Skrevet af

Teaterforestilling i Ribe, Århus og København om fotodomentaristen Jacob A. Riis’ farverige rejse på godt og ondt, gennem kærlighed og kamp, og bringer hans banebrydende historie og fotografier til live igen med et moderne twist.

Den berømte danske fotograf Jacob A. Riis startede ud med en drøm om den store kærlighed og det perfekte job i mulighedernes Amerika, men måtte kæmpe en hård kamp for livet for at nå sit mål.

Riis opdagede hurtigt at man intet fik foræret i Den Nye Verden, og pludselig stod han som emigrant i en kolossal storby, mutters alene, uden penge og uden idé om, hvordan han skulle få det næste måltid eller tag over hovedet. Han kæmpede sig gennem elendighed, sult og selvmordstanker og overlevede mirakuløst i en verdensby på godt og ondt med absurde kontraster mellem rig og fattig.

Det blev Jacob A. Riis’ mission gennem billeder, skrift og tilstedeværelse, at kæmpe for forandring og frihed, og at oplyse folk om at alle i New Yorks slumgader fortjener en chance, og at selv de laveste af de laveste er ligeværdige mennesker. Jacob A. Riis ændrede livet for tusinder af emigranter.

Om Jacob A. Riis:

Fotograf, journalist, redaktør og avisejer (1849-1914).

Jacob A. Riis emigrerede i 1870 til New York og fandt, efter at have være døden nær i slummen, sit kald som foto-journalist og blev bl.a. en god ven af præsident Theodore Roosevelt. Riis kastede med blitzfotografi lys på emigranternes problemer i storbyslummen og lejekassernerne, og vækkede dermed amerikanernes bevisthed, så der blev sat en ny social dagsorden i USA.

Fotodokumentationen var skyld i at hele slumkvarteret blev revet ned eller ændret arkitektonisk.

Jacob A. Riis satte bl.a. sine fodspor gennem følgende: Bogen ”How the Other Half Lives”, Jacob Riis Park, The Jacob August Riis School og Jacob Riis Neighborhood Settlement House.

Instruktør Hanne Trap Friis:

- ”Noget af det jeg finder mest fascinerende ved Riis’ historie, er hans brændende dedikation til at ville ændre verden til noget bedre, hans iver for ikke at give op selv i den hårdeste modgang, og det at komme fra lille Danmark og turde rejse til et stort land, hvor der er højt til loftet, det er virkelig inspirerende. Jeg har selv boet og rejst i New York og USA, og kom fra en lille by i Vestjylland, så måske oplever jeg også en slags genkendelighed og et fællesskab med følelsen af at verden er stor og fyldt med muligheder.”

Publikum kan se frem til en moderne musikdramatisk forestilling, hvor de bliver trukket med ind i et energisk rum med højt til loftet og store stilladser, hvor video- og fotoprojicering kombineres med klassisk sang, dans og teater. Amerikaneren er produceret af Teater freezeProductions med manuskript af digteren Peter Laugesen og musik af Fuzzy, og spiller i Ribe, Århus og København i månederne september og oktober 2010.

Instruktør: Hanne Trap Friis, Dramatiker: Peter Laugesen, Komponist: Fuzzy, Scenograf: Jesper Corneliussen, Lysdesigner: Morten Ladefoged, Videodesigner: Kim Glud, Skuespillere: Bo Stendell Larsen, Mikkel Stubbe Teglbjærg, Sangere: Jens Krogsgaard, Kiki Brandt, Danser: Katri Siipola, Co-produktion: Archauz

Urpremiere i Ribe

9. – 14. september 2010, alle dage kl. 19.30

Musikhuset Aarhus

22. – 24. september 2010, alle dage kl.19.30

Billetsalg: 89 40 40 40

Københavns Musikteater

13. – 16. oktober 2010, hverdage kl. 20.00 / lørdag kl. 17.00

Billetsalg: www.billetten.dk

Comments are closed.